Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allmänheten ska mobiliseras i kampen mot inbrottsvågen

Annons

Senast i måndags var det inbrott i villor på Gilderholsvägen och Svalvägen. Det kan också vara så att ytterligare en villa på Svalvägen haft påhälsning av tjuvar. I onsdags skulle polisen undersöka om det gjorts försök till inbrott där. Det visade sig att någon brutit upp altandörren, men en schäfer inne i huset skrämde förmodligen förövarna därifrån.

Den här veckan har villainbrott rapporterats också i Rättvik.

De här inbrotten är likartade. De har skett sent på eftermiddagarna, då det varit skymning eller mörkt. Förövarna har brutit upp fönster på baksidan av husen och sedan gått in genom altandörrarna. De har stulit sådant som inte är skrymmande; smycken, pengar och andra små värdesaker.

- Det verkar som att de vet var de ska leta, säger Folke Hansson.

Kollegan, Thommy Olsson, tycker att var och en som har värdesaker hemma ska använda fantasin till att fundera ut var de ska gömma de här sakerna, så att det blir svårt för tjuvar att hitta dem.

-Man ska tänka sig att man kan drabbas av inbrott, förr eller senare.

I början av december drabbades Mora av en liknande inbrottsvåg då det var elva, tolv inbrott här. I somras gjordes några inbrott i lägenheter.

År 2004 rapporterades fem inbrott i villor i Mora, 2005 var det elva villainbrott och 2006 hela 16 stycken.

Folke Hansson och kollegorna Thommy Olsson och Kent Lissmats konstaterar att inbrotten går i vågor. Det kan vara lugnt ett tag, och så slår tjuvarna till igen och då sker flera inbrott inom kort tid.

Om det fortsätter i samma stil, lär det bli fler villainbrott och därför vill poliserna uppmana allmänheten att vara vaksam.

-Prata med grannarna och diskutera vad ni kan göra för att minska risken för inbrott. Poliserna ställer upp och ger råd, om några vill bilda grannsamverkan i sitt område.

Om någon reser bort kan grannarna ta hand om posten, kanske parkera bilen där eller hänga upp tvätt, så att det ska se ut som att det finns folk hemma.

Polisen behöver hjälp från allmänheten för att klara upp de inbrott som begåtts, men också för att förhindra att nya inbrott sker.

-Det handlar om att alla ska hjälpas åt och då är det bra om de som ser någonting mystiskt, kontaktar polisen, säger Folke Hansson, Kent Lissmats och Thommy Olsson.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons