Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansförslag kan bli plus för Malung

Annons

- Det här kan komma att visa sig vara av mycket stort värde för Malungs kommun om förslaget som vi inom kd ligger bakom blir en realitet. Med tanke på det stora fastighetsbestånd som bland annat finns i Sälenfjällen har vi räknat fram att en slopad fastighetsskatt som ersätts med en avgift till kommunerna kan ge Malungs kommun en ökad intäkt på cirka 35 miljoner kronor årligen, säger Lars Nilsson, företrädare för kristdemokraterna i Malung.

- Det här måste ses som mycket glädjande för Malungs kommun att borgerligheten kommit överens om det här och fastnat för den modell av avskaffandet som vi förespråkat, att ingen längre ska behöva straffas för att de lägger ärligt förvärvade och beskattade pengar på sitt boende, säger Lars Nilsson i ett uttalande.

Enligt det förslag som borgerligheten driver ska fastighetsskatten ersättas med en lägre avgift som kommunerna får ta ut och som hamnar i den kommunala ekonomin men som är öronmärkt på så sätt att intäkterna ska gå till att kunna ha en bra räddningstjänst, fysisk planering och gatuunderhåll och på det viset kommer det att skapas en koppling mellan bostadsägare och kommun.

- Det här blir också en reform som kommer att bli rättvis för Malungs kommun eftersom många fastighetsägare som har fastigheter i Sälenfjällen är skrivna på andra orter, men genom att en kommunal avgift föreslås kommer det att hamna i rätt kommun, säger Lars Nilsson.

Det kan noteras att taxeringsvärden i Dalarna höjs i storleksordningen 16 procent i år och detta kommer att drabba många fastighetsägare hårt. Om den nya reformen kommer att bli verklighet kommer det att gynna dels fastighetsägarna som får mindre utgifter, dels Malungs kommun som kommer att få in åtskilliga miljoner kronor årligen som man kan använda inom kommunens verksamhet.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons