Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansens omöjliga ekvation!

Annons

Inför valet lovade kristdemokraterna att sänka bensinskatten med ungefär 1 krona och 30 öre. Moderaterna lovade att omedelbart sänka med 15 öre, ynkligt lite i förhållande till den sänkning med två kronor som tidigare utlovats, men i alla fall en liten sänkning och på sikt ville man sänka med mer.

Folkpartiet lovade att inte höja och kunde eventuellt tänka sig att sänka i framtiden. Centerpartiet ville varken höja eller sänka bensinskatten utan ville i stället höja reseavdragen till 23 kronor per mil.

När valet väl var vunnet med hjälp av presenterade program och löften, skulle de fyra allianspartierna förhandla fram en gemensam budget. Man skulle naturligtvis utifrån de fyra partiernas specifika program och löften kompromissa sig fram till konkreta ståndpunkter i alla de frågor där man hade olika grundåsikter och ställt ut olika löften. Vi var många som var spända på att se hur stor sänkning av bensinskatten det skulle bli med tanke på att två partier lovat sänka och två ville ligga kvar på nuvarande nivå.

Eftersom Reinfeldt och övriga partiledare varit mycket tydliga med att alliansregeringen verkligen tänker leva upp till sina vallöften blir det i bensinskattefrågan fullständigt obegripligt hur nu den utlovade sänkningen kan förvandlas till en höjning av bensinskatten med nio öre. Dessa nio öre kommer att bli ett riktigt trovärdighetstest för alliansregeringen. Väljer man att höja bensinskatten vid årsskiftet kommer ett mycket stort antal människor naturligtvis helt tappa förtroendet för den Reinfeldtska alliansregeringen.

KENNETH WINSBORG, TALESMAN BENSINSKATTEUPPROR.SE

Mer läsning

Annons