Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen vill låta alla patienter bestämma över sin specialistvård

Alla ska fritt få välja var de ska få specialistvård. Det förslaget ställer sig landstingets samlade borgerliga opposition sig bakom.

Annons

Initiativet till motionen om vårdval i specialistvården togs av moderaterna, som lyckades få med sig allianskollegerna under måndagen.

- Alla ska ha möjlighet att välja var de ska få vård. Den som inte tycker att vården lever upp till de behov man har ska kunna välja en annan vårdgivare, säger Jan Wiklund, oppositionsråd (M) i landstinget.

Alliansen menar att systemet skulle öka sjukvårdens närhet och tillgängligheten på sikt.

- Det är ingen nödvändighet att specialistmottagningar ska vara lokaliserade enbart på landstingsdrivna sjukhus, säger Lena Reyier oppositionsråd (C).

Tanken är att mer specialistvård ska kunna erbjudas på vårdcentralerna och inom primärvården - inom exempelvis ögonsjukvård, gynekologi och öron, näsa och hals.

- Med vårdval kan tillgången till specialistvård öka på orter som till exempel Avesta, Ludvika eller varför inte i norra Dalarna. Då kan fler få rätt vård i rätt tid, menar Lisbeth Mörk-Amnelius, oppositionsråd (DSP).

Flera landsting har redan infört eller håller på att införa vårdval i specialistvården. Stockholm, Halland och Uppsala är de landsting som kommit längst.

- Dalarna hade under förra året lägst tillgänglighet i hela Sverige. Med vårdval inom specialistvården skulle tillgängligheten i vården öka, säger Birgitta Sacrédeus, oppositionsråd (KD).

Mer läsning

Annons