Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen vill att första ambulans på plats ska bestämma - patienter tvingas vänta i onödan

Sjukvårdsalliansen i landstinget vill att personalen i landambulansen ska slippa vänta på helikoptern innan de transporterar en patient från en olycksplats.
– I dag måste vägambulansen ofta vänta på läkaren i helikoptern. Det är fel tycker vi, säger Ulf Berg (M).

Annons

Ambulanshelikopter och landambulans kallas ibland ut till samma olycka. Här i ett gränsöverskridande samarbete i Idre.

Sjukvårdsalliansen - Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Dalarnas sjukvårdsparti - tycker att reglerna för vem som bestämmer över olycksoffer vid en olycksplats är otydliga.

– I dag händer det att patienter och en landambulans som kommit till en olycksplats får vänta 20 minuter på läkaren i ambulanshelikoptern - trots att sjukhuset med läkare ligger 10 minuter bort. Det är fel, säger Ulf Berg.

Sjukvårdsalliansen vill att landambulansens personal ska få bestämma mer. - Lisbet Mörk-Amnelius (DSP), Bo Brännström (L), Ulf Berg (M), Christer Karlsson (M) och Birgitta Sacrédeus (KD).

Sjukvårdsalliansen vill att landambulansens sjuksköterskor ska få mandatet att själva besluta om att vänta på läkaren i helikoptern - eller om de ska transporteras patienten själva direkt till sjukhuset.

– Det är mycket bra för patienterna att både landambulans och helikopter larmas ut i vissa fall. Det är dock inte bra när patienten får vänta i onödan när landambulansen är tidigare på plats och kan få patienten snabbare till sjukhus, säger Ulf Berg.

I ett förslag till landstingsfullmäktige vill nu sjukvårdsalliansen att landstinget ser över rutinerna - så att ambulanssjuksköterskan på plats får avgöra om patienten ska skjutsas till sjukhus - eller om de ska invänta ambulanshelikoptern.

– Sjuksköterskorna i vägambulansen har naturligtvis kompetens att avgöra detta, säger Ulf Berg.

Mer läsning

Annons