Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen oenig om föräldrapeng

Annons

Splittringen i regeringen kring familjepolitiken består.

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) vill slopa taket i föräldraförsäkringen.

Men moderaterna och kristdemokraterna säger nej.

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni öppnade på tisdagen i en intervju i Svenska Dagbladet för att helt slopa taket i försäkringen. Det skulle ge den som stannar hemma med barnen 80 procent av lönen, oavsett hur hög den är. Förra sommaren höjdes taket från drygt 24|800 kronor till 33|000 kronor per månad.

Ett helt slopat tak skulle göra att en person som tjänar en miljon kronor i månaden, skulle få 800|000 kronor av staten för att stanna hemma med barn en månad.

Reinfeldt påpekar att allt fler höginkomsttagare individuellt avtalar upp föräldraförsäkringen med sina arbetsgivare.

De borgerliga partierna har kommit överens om fyra förslag inom familjepolitiken, kommunalt vårdnadsbidrag, jämställdhetsbonus, höjd kvalitet inom barnomsorgen och en barnomsorgspeng. Däremot har det rått oenighet om ifall alla förslag måste komma samtidigt. Kristdemokraterna anser inte att det ingår i överenskommelsen och vill starta med vårdnadsbidraget. De övriga tre anser att allt måste komma på en gång.

Men Nyamko Sabuni tror inte att hennes idéer om ytterligare åtgärder försvårar de förhandlingarna.

Det håller inte socialminister Göran Hägglund (kd) med om.

Han tycker inte att taket i föräldraförsäkringen ska tas bort.

Socialdemokraternas vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, Tomas Eneroth, tycker att jämställdhetsministerns utspel illustrerar splittringen i regeringen kring familjepolitiken.

TT

Mer läsning

Annons