Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla ville fira Victoria

Annons

Alla ville fira kronprinsessan Victoria på hennes 30-årsdag.

Allmänheten och representanter för regeringen trängdes tillsammans med internationell press för att uppvakta henne.

Victorias 30-årsdag handlade inte om ett stillsamt firande med familj och de närmaste vännerna. I stället blev lördagen ett enda långt uppvaktande bevakat av ett stort medieuppbåd.

Festen startade med presentöppning på Slottet i Stockholm.

Klädd i lila knälång kjol, vit jacka och med blommor i håret tog kronprinsessan, som var på ett strålande humör, emot representanter från riksdag och regering samt företrädare för bland annat olika organisationer.

Bland presentskörden fanns en platt-tv från regeringen för arbetsrummet på Slottet. Den överlämnades av statsminister Fredrik Reinfeldt som tagit med sig hustrun Filippa och sjuåriga dottern Ebba.

Även Nordiska museets & Skansens vänner kom med en present.

Det visade sig att kronprinsessan gissat rätt och hon log förtjust när Skansenakvariets chef Jonas Wahlström lämnade över en inramad bild på apan, en lejontamarin som är en av världens mest utrotningshotade apor.

Apan ska dock inte flytta in till kronprinsessan på Drottningholm, utan får stanna kvar på Skansen.

Efter presentöppningen fortsatte firandet ute på borggården, där militär och allmänhet tålmodigt väntade på födelsedagsbarnet. Hurraropen ekade mellan stenväggarna medan kronprinsessan Victoria gick runt och tog emot blommor bland de tusentals åskådarna.

Kalaset fortsatte på Sollidens slott på Öland efter ett klädbyte. I skogsgrön klänning tog hon emot folkets gratulationer.

Kronprinsessan tog god tid på sig att ta emot hurrarop och presenter från alla som samlats. Hon kramade både barn och vuxna som stod intill avspärrningarna.

Även kungen och drottningen var avspända och skojade med gratulanterna som kommit för att fira deras nu trettioåriga dotter. Kung Carl XVI Gustaf, som brukar inleda uppvaktningen med att ta ton, fick i år sjunga flera gånger för födelsedagsbarnet.

På plats fanns fotografer och journalister från bland annat Holland, Belgien, Tyskland och Frankrike. En stor delegation från Borgholms vänort i Tyskland hade också kommit och dagen till ära hade de klätt upp sig som skördegudinnor i färgglada långklänningar.

I samband med firandet på Öland delades även Victoriastipendiet ut. Årets stipendiat var fotbollsstjärnan Henrik Larsson, 35 år.

Henrik Larsson är _ precis som motiveringen löd _ ingen vän av stora ord.

Men han berättade för TT timmarna innan han tog emot priset ur Victorias hand att det är en ära att få en sådan utmärkelse.

TT

Mer läsning

Annons