Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alla var chockade"

Annons

I dag är 50-årige Hans-Erik Rehnstam chef för ordningspolisen i Falun. Eller övervakningschef, ÖC, som tjänsten kallas.

Han är också ansvarig för ordningspolisen i Rättvik och Leksand.

De första nio åren jobbade han vid Norrmalmspolisen i Stockholm.

- Det var i händelsernas mitt. De fem sista åren jag arbetade i Stockholm var jag på piketen. Vi hade bland annat uppgifter som nationella insatsstyrkan tar hand om i dag.

Klockan nio på fredagskvällen den 28 februari 1986 började Hans-Erik sitt nattpass som varade till sju på lördagsmorgonen.

Det var en kylig kväll, men Hans-Erik hade uppdraget att vara chaufför åt kommissarien som var chef över piketstyrkan.

- Fyra piketgrupper var i tjänst. Jag körde en vanlig polisbil och kommissarien satt bredvid. Vi var en stund på David Bagares gata, men åkte vidare genom stan. När vi passerade Amerikanska ambassaden kom larmet om att någon blivit skjuten i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan.

- Vi satte fart mot platsen. Minst tre polisbilar och en ambulans var redan på plats. Kommissarien som gick ur var alldeles blek i ansiktet när han kom tillbaka till bilen. Han sade att det var Palme som var skjuten.

Hans-Erik Rehnstam som suttit kvar i bilen fick order att köra efter ambulansen till Sabbatsbergs sjukhus.

- Jag var med in på sjukhuset där alla var chockade. Kommissarien pratade med Lisbeth Palme och med läkarna. Sedan åkte vi tillbaka till ledningscentralen. Där var det kaos.

Telefonerna ringde hela tiden.

Hans-Erik uppfattade att det var journalister från hela världen som försökte få fram uppgifter om mordet.

- Mina kollegor vid piketen gjorde razzior på olika platser och det var bråttom med att göra avspärrningar. Jag tror att jag sov en halvtimme den natten.

Vad pratade du och dina kollegor om?

- När jag och kommissarien åkte mot sjuhuset och vi visste att det var Olof Palme som var skjuten funderade vi över om det var en statskupp. Allt kändes så osvenskt.

Talade du med dina föräldrar i Falun?

- Ja, jag ringde på lördagen till pappa Lennart och mamma Hjördis. Pappa som var journalist var intresserad av hur tidningarna reagerade på nyheten.

Vad hade du för uppgifter senare?

- Jag var bland annat med om en kommendering där vi var med vid Hans Holmérs presskonferenser. Han hade då även personliga säkerhetsvakter.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons