Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla tsunamiband kvar oskadda

Annons

Alla tsunamiband är säkrade, och ingen har manipulerat dem, konstaterar Säkerhetspolisen.

Däremot kan enskilda mejl saknas i säkerhetskopieringen på grund av ett serverfel.

Efter fem månaders "mycket ingående" teknisk utredning och förhör med omkring 15 anställda i regeringskansliet levererade Säkerhetspolisen sina slutsatser på fredagen: "I princip" all e-posttrafik till och från regeringskansliet mellan den 20 december 2004 och den 19 januari 2005 finns säkerhetskopierad på totalt 115 band, vilka sedan länge är i säkert förvar.

Brasklappen utgörs av ett tekniskt fel i en koppling mellan den dataserver som hanterar mejltrafiken och den server som lagrar säkerhetskopiorna.

Felet inträffade den 20 december och upptäcktes och lagades först den 28, alltså under den kritiska perioden runt tsunamikatastrofen i den Indiska Oceanen annandag jul 2004.

Under felperioden kopierades gång på gång materialet från den 20 till backup-servern. När felet rättades till rann dock allt material från de mellanliggande dagarna in till säkerhetskopieringen.

Om så har skett går inte att säga. Däremot utesluter Säpo att de banden manipulerats, liksom att serverfelet skulle vara resultatet av någon form av konspiration.

Därmed lägger Säkerhetspolisen också ned sin förundersökning, som hela tiden letts av Säpo självt. Under utredningens gång och kring beslutet har Säpo dock konsulterat chefsåklagare Tomas Lindstrand vid Åklagarkammaren för säkerhetsmål.

TT

Mer läsning

Annons