Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla klarade tuffa examensprov

Annons

Nu kan även den åttonde årskullen avgångselever från gymnasieskolans ridledar- och hästskötarprogram titulera sig diplomerade hästskötare. Under måndagen avlades yrkesproven inför kritiskt granskande examinatorer från Svenska ridsportförbundet.

Det blev en nervös väntan för de sju tjejerna när de en efter en fick gå in till examinatorerna Mats Mellberg och Lottie Mattsson för beskeden om de godkänts eller kuggats.

Under stor tidspress hade sju praktiska och teoretiska delmoment inom allt från veterinärkunskaper och medicinering till foderlära och praktiska prov genomförts under dagen och av dessa skulle sex klaras för att få godkänt.

Nu visade det sig att oron var obefogad. Alla sju fick godkänt och kan nu gå vidare ut i yrkeslivet.

- Det är mycket hög klass på utbildningen här. Den klart bästa norr om Dalälven och skolan tillhör toppskiktet även om man jämför med hela landet, säger Mats Mellberg som är en av runt tio examinatorer som reser landet runt för att bedöma elever vid utbildningar med inriktning på hästar.

Det är ändå en hård verklighet som väntar tjejerna när de nu ska söka sig ut i arbetslivet. De jobb som finns är mycket eftertraktade och anställningsformen kan ofta kan liknas vid au pair-jobb med den enda skillnaden att det är hästar i stället för barn som ska tas om hand och skötas.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons