Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla gravida kvinnor i Dalarna erbjuds KUB-test – ska upptäcka eventuella kromosomavvikelser

Den 1 november är första dagen som alla gravida kvinnor i Dalarna har möjlighet att göra ett KUB-test.
Detta görs för att se om fostret har någon kromosomavvikelse.
– Det är viktigt att tänka igenom beslutet ordentligt innan man bestämmer sig för att göra testet, säger Ammi Drake, barnmorska vid landstinget Dalarna.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Allt fler dalabilar underkänns vid besiktningen – Här är de 49 vanligaste felen

Cancer är det värsta och bästa som hänt Tomas – vände diagnosen till något positivt

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

I ett pressmeddelande berättar landstinget Dalarna om att landstinget sedan 2011 har erbjudit KUB-tester till gravida kvinnor som är över 35 år. Gränsen sattes vid 35 år för att sannolikheten ökar något för att få barn med kromosomavvikelser då.

– Efter 40 år ökar risken markant, men det är viktigt att understryka att för mammor med högre ålder är sannolikheten att få ett kromosomfriskt barn mångfalt högre än att få ett kromosomsjukt, säger Emelie Sternö, biträdande verksamhetschef vid kvinnokliniken i Falun, i pressmeddelandet.

Ammi Drake, barnmorska, och Emelie Sternö, biträdande verksamhetschef, vid kvinnokliniken i Falun. Från och med den 1 november kommer i stället alla gravida kvinnor, oavsett ålder, att erbjudas KUB-tester för att se om fostren har någon kromosomavvikelse.

Nu blir det dock ändringar på detta. Från och med den 1 november kommer i stället alla gravida kvinnor, oavsett ålder, att erbjudas KUB. "KUB-testet består av två delar, ett blodprov och en ultraljudsundersökning, då barnmorskan mäter en särskild del i fostrets nacke. Det KUB kan visa är hur troligt det är att fostret har Downs syndrom, trisomi 21,eller två andra mer ovanliga kromosomförändringar, trisomi 18 och trisomi 13", skriver landstinget i sitt pressmeddelande.

Landstinget påpekar även att ett KUB-test inte ger några säkra svar, utan är mer en sannolikhetskalkyl. Om det visar sig att sannolikheten är ganska hög att ett foster har kromosomavvikelse så erbjuds NIPT, vilket är ett betydligt dyrare alternativ och som också består av ett blodprov.

KUB-testet består av två delar, ett blodprov och en ultraljudsundersökning, då barnmorskan mäter en särskild del i fostrets nacke.

"NIPT ger ett säkert resultat om det visar att fostret inte har en avvikelse. Om det däremot visar på en avvikelse behöver det kompletteras med ett fostervattenprov, ett prov som medför en liten ökad risk för missfall. Vissa fall där KUB-testet visat att sannolikheten är mycket hög erbjuds fostervattenprov direkt", meddelar landstinget Dalarna.

Information om fosterdiagnostik ska ske redan vid första telefonsamtalet till mödravårdscentralen eller vid första besöket.

– Vår uppgift är att guida patienterna till ett informerat, personligt val, säger Emelie Sternö.

– Det är viktigt att tänka igenom beslutet ordentligt innan man bestämmer sig för att göra testet, säger barnmorskan Ammi Drake

Fakta – Fosterdiagnostik:

Fosterdiagnostik är undersökningar och tester för att få information om fostret i magen.

Det vanligaste är ultraljudsundersökningen som görs för att tidsbestämma graviditeten och göra en anatomigranskning av fostret.

KUB och NIPT räknas som riskfria test som inte orsakar missfall. KUB och NIPT visar på sannolikhet för att fostret kan ha någon kromosomavvikelse.

KUB:s blodprov görs efter graviditetsvecka 9 och ultraljudet görs mellan vecka 11 till 14. NIPT kan göras från vecka 10.

Fostervattenprov och moderkaksprov har en liten ökad risk för missfall, risken är 0,5 procent. Proven påvisar kromosomavvikelser.

Källa: 1177

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons