Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla får gratis brandutbildning

/

Annons

Omkring 6 000 anställda på företag runt om i Leksand har de senaste åren utbildats i "brandkunskap" av räddningstjänsten i Leksand. Nu är det dags för allmänheten att få tre timmars gratis utbildning, både teori och praktik.

- Statliga bidrag från Räddningsverket ger oss den här möjligheten och allt Leksandsborna behöver göra är att öppna bystugan, samla byborna och ringa oss så kommer vi, säger Mats Brolin ansvarig för räddningstjänstens externutbildning.

Extra viktigt är det för byarna som ligger i utkanten av kommunen dit det tar mellan 20 och 30 minuter för räddningstjänsten att komma.

- Det är inte meningen att man ska släcka elden själv, men med rätt utbildning så kan man förhindra övertändning och minska skadorna rejält, fortsätter Brolin.

Och att utbildning ger resultat har man redan sett flera prov på.

- Bara under förra året var det säkert tio bränder där ägaren eller grannar lyckats få så pass bukt på branden att vi kunde rädda hus som förr hade varit övertända när vi kommit fram.

- Jag är säker på att flera av dem har gått vår utbildning på företagen och sedan praktiserat kunskaperna hemma.

Utbildning i brandkunskap är ett realtivt nytt sätt att jobba förebyggande för räddningstjänsten.

- Tidigare har vi varit koncentrerade på brandvarnare och säkert hängt ut sådana för miljoner om man ser till hela Sverige. Men vad hjälper det om man inte vet hur man ska göra när det börjar brinna? frågar Brolin retoriskt.Den som vill beställa en utbildningskväll kan kontakta räddningstjänsten i Leksand på telefonnummer 0247 - 802 77 eller 806 11.

Mer läsning

Annons