Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla är inte med

Annons

Svar till s-ledamöterna,

debattsidan den 17 juni.

"Alla ska med" är socialdemokraternas slogan, men företagarna vägrar vara med. Ingen kan heller tvinga dem, inte ens den maktfullkomliga regeringen.

Att försöka förneka den stora arbetslösheten är korkat. Det retar bara upp de arbetslösa. I en brinnande högkonjunktur vågar företagarna inte anställa trots att en miljon är arbetslösa. Hellre än att anställa tveksam arbetskraft flyttar företagen till utlandet. Om inte regeringen inser orsaken förlorar den valet.

Då kvinnor i fertil ålder inte fick jobb infördes kvotering och barnledighet för ingen ville anställa dem. Då handikappade och invandrare inte heller fick jobb stiftades en lag mot diskriminering som företagarna hittat sätt att kringgå.

Folk som befaras bli sjuka anställs inte då företagaren tvingas betala sjuklön. Äldre personer med lång uppsägningstid anställs inte. Unga sorteras bort då en vuxen erfaren person inte har högre lön. Slutligen har vi de kontroversiella turordningsreglerna.

Jag föreslår två drastiska förändringar för att skapa både trygghet och jobb:

Vänd 180 grader och flytta över hela trygghetsbördan från företagen till staten. Bygg ut ersättningen till arbetslösa och sjuka så dessa inte drabbas så hårt vid avsked. Sträng kontroll mot fusk införs.

Ta bort eller sänk arbetsgivaravgiften för ej attraktiv arbetskraft och finansiera genom att öka avgiften för den attraktiva. Ge företagen en morot så anställer de.

PENSIONERAD INDUSTRIFÖRETAGARE

Mer läsning

Annons