Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkoholfri rockfest gillas

Annons

På Luciarocken i Djurås, som arrangerades i helgen, drogtestas samtliga besökare.

-Det är bra om det finns drogfria alternativ för ungdomarna. Där slipper de grupptrycket, eftersom det inte förekommer någon alkohol alls. För ofta så dricker de nog fast de egentligen inte vill, säger Rosa Flank.

Hon får medhåll av Linda Vähäjylkkä, 16 år, och Johan Ogarp, 14 år, som tidningen träffar på fritidsgården Heden i Mockfjärd.

- Det är bra, då slipper man fylleungdomar, säger Johan om drogtesterna på Luciarocken.

- Om de inte kollade så skulle det säkert komma några som hade druckit, tror Linda Vähäjylkkä.

Rosa Flank önskar att det fanns fler drogfria evenemang för ungdomar i kommunen, så att det alltid finns ett alkoholfritt alternativ för ungdomar att gå till.

-Ungdomsgårdarna är ju ett sådant alternativ. Hit kan ungdomar komma exempelvis på fredagskvällarna, säger hon.

Hon framhåller att den satsning på en ny organisation och på tre nya fältassistenter, som kommunen genomfört under hösten, möjliggör ännu fler aktiviteter för ungdomar.

-I augusti förstärktes personalstyrkan med tre nya tjänster, och tanken är naturligtvis att det ska bli fler drogfria arrangemang för ungdomarna, säger Rosa Flank.

Anti-drogarbetet på fritidsgårdarna och på Luciarocken är framgångsrikt. Inte en enda besökare har kommit drogpåverkad till Luciarocken under de senaste åren, och det är ytterst sällan som någon kommer påverkad till fritidsgårdarna.

En annan fråga är hur det ser ut utanför fritidsgårdarna.

-Det är svårt att veta, även för oss fältassistenter. Gagnef är en ganska svårarbetad kommun, eftersom det inte finns någon självklar samlingsplats där ungdomarna vistas, säger Rosa Flank.

Hon tror dock att problemen är förhållandevis lindriga.

- När vi är ute på exempelvis sista april, så ser vi ju självklart att det dricks. Men det har ändå inte varit jättehemskt.

Rosa Flank betonar att de drogfria arrangemangen bara är en liten del av anti-drogarbetet.

-Det är mera som punktinsatser, säger hon.

Viktigare är att stärka de ungas självkänsla, så att de inte faller för grupptrycket, utan kan säga nej till alkohol och andra droger, menar hon.

-På det sättet är väl allt arbete vi bedriver drogpreventivt. Det är också viktigt att vi vuxna som arbetar med ungdomar inte blundar för problemen eller för att alkohol förekommer bland ungdomarna. Och att inte vara moraliserande, avslutar Rosa Flank.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons