Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alkoholfri öl för dyr"

Annons

Billy Gezon är en av initiativtagarna till att Orsayran den här sommaren kommer att ha ett serveringstält, Vattenhålet, där det enbart kommer att serveras alkoholfritt.

- Det jag funderar över är vilka signaler vi sänder ut till ungdomarna? Jag vill att alla politiker, från vänster till höger, alla ungdomsföräldrar, alla skolor och alla andra funderar över om det ska vara billigare att dricka öl utan alkohol än med?

- Jag hoppas då att en övertygande majoritet säger att alkoholfritt ska vara billigast. Men så är det inte i dag. En alkoholfri öl är dubbelt så dyr som en så kallad lättöl. Vem bär då ansvaret för att ungdomar väljer det billigare ölet med alkohol?

En annan sak som Billy Gezon reagerat över är att det i Orsa inte finns alkoholfri öl att köpa i matvaruaffärerna.

- Ica i Mora säljer alkoholfri öl och det ska de ha en eloge för. Men i Orsa har jag inte hittat något alkoholfritt öl i någon affär utom i systembutiken. Det är ju vansinne att jag måste gå in på systemet för att handla alkoholfritt, samtidigt som det finns öl med alkohol att köpa i affärerna.

- En annan sak jag funderat på är om folk vet om att alkoholfritt öl existerar över huvud taget. Det är ju något man borde satsa hårt på i reklamen.

Billy är medveten om att processen med att ta fram alkoholfritt öl är dyrare, än att göra vanligt öl.

- Men det är ingenting som förklarar prisskillnaden. En mycket stor del av priset för öl innehållande alkohol är ju skatt. Då skulle man kunna göra så att en del av skatteintäkterna används till att subventionera och sänka priset på den alkoholfria ölen. Förslagsvis till ett pris i nivå med lättölen.

Billy Gezon var inne på att man i reklamen ska lyfta fram den alkoholfria ölen. I nuläget gör idrottsföreträdare reklam för öl och är man riktigt observant, kan man se att det är alkoholfri öl de har i handen. Däremot, när en närbild på en ölburk kommer i rutan, är det 3,5-ölen som syns.

- Jag kan inte tro att Leif Boork och de övriga namnkunniga idrottsledarna verkligen kan eller vill göra reklam för alkohol. Om det verkligen skulle vara så, då bör nog debatten komma upp på helt andra nivåer och då åker nog idrottsrörelsen på en riktig snyting.

En som helt och fullt ger Billy Gezon sitt stöd är kommunalrådet Ann Beskow.

- Som politiker reagerar jag starkt över att det alkoholfria ölet både är dyrt och inte finns i affärerna. Som privatperson har jag också reagerat över att det utomlands är oerhört lätt att beställa in ett alkoholfritt öl, medan det i Sverige är oerhört svårt att få den. Jag tycker, liksom Billy Gezon, att det är upprörande.

- Själv vill jag inte dricka alkohol, och tidigare somrar har det varit svårt under Orsayrorna att hitta ett trevligt ställe att slå sig ner och dricka något alkoholfritt. Visst finns det vatten, men det är festligare med någon annan alkoholfri dryck. Därför är jag jätteglad att det under sommarens yror blir ett serveringstält med enbart alkoholfria drycker.

Även när det gäller idrottsledarnas ölreklam säger Ann Beskow att hon är lika upprörd som Billy. Däremot har hon svårare att kommentera om skatten på öl med alkohol ska subventionera den alkoholfria.

- Det är svårt att svara snabbt och något jag måste fundera lite mer på. Däremot håller jag med om att det är bra om man kommer på ett sätt att få ner priset på den alkoholfria ölen.

- Sammantaget håller jag helt och hållet med Billy Gezon. Kanske det leder till att vi även i Orsa kan köpa alkoholfri öl i butikerna. Det ska bli spännande att se vilken av affärerna som hinner först.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons