Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkohol bra mot ledgångsreumatism

Annons

Nypublicerade rön från en stor svensk studie visar att alkohol mycket kraftigt kan minska risken att få ledgångsreumatism.

Tre starköl i veckan halverar risken för att drabbas av sjukdomen.

Alfredsson och hans forskarkollegor på KI har sedan 1996 studerat cirka 1|400 människor i åldern 18_70 år i södra och mellersta Sverige med kronisk ledgångsreumatism, eller reumatoid artrit (RA).

De har fått svara på ett batteri frågor om livsstil, vilket jämförts med en kontrollgrupp på cirka 1|600 personer som inte har RA. 1|204 av de RA-drabbade, och 871 i kontrollgruppen, har också lämnat DNA-prov.

Tidigare har forskarna bland annat visat att bärare av så kallade SE-gener (cirka 40 procent av befolkningen har denna variant) som samtidigt också röker löper avsevärt högre risk att drabbas av RA.

Nu visar nypublicerade rön i studien på plussidan, att alkohol är av godo. Den som dricker tre starköl, eller 60 centiliter normalstarkt vin eller tre drinkar i veckan, löper hälften så stor risk att drabbas av RA som den som inte dricker.

TT: Varför reagerar kroppen så?

Ännu har forskarna inte studerat om den skyddande effekten är lika stor hos olika slags alkoholhaltiga drycker, eller om det är alkoholen i sig som framkallar effekten.

Men KI-forskarna har funnit indikationer på att skyddet mot RA blir starkare ju mer alkohol som förtärs.

Bärare av SE-gener som dessutom röker är alltså särskilt drabbade av RA. De nya rönen visar nu också att alkoholen särskilt frälser just den gruppen från den svårare variant av ledgångsreumatism som kallas anti-CCP-positiv RA.

TT

Mer läsning

Annons