Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkazhami på jakt efter lokal

Annons

Bakom efterlysningen står flyktingsamordnaren Mohammed Alkazhami.

-Flyktingar och invandrare har efterfrågat en lokal där de kan träffas och ordna med aktiviteter. Det kan vara allt ifrån att fika tillsammans till kulturarrangemang där människor från olika länder presenterar sin kultur med till exempel sång, musik, mat och kläder, ha öppet hus med mera, säger Alkazhami.

Han har tittat lite snabbt på Gillesalen i Folkets hus och har ytterligare några alternativ på gång, vilka det är vill han dock inte nämna på det här stadiet.

Är den trånga, mörka Gillesalen i källaren i Folkets hus en lämplig lokal? Alkazhamis chef, kultur- och fritidsbasen BrittMarie Pettersson, är lite fundersam.

-Lokalen i sig är ganska mysig men den saknar ju fönster och dagtid blir det nog jättetråkigt att vara där. Kvällstid spelar det väl inte lika stor roll att den saknar fönster, säger hon.

Ludvika kommun tog i fjol emot cirka 80 asylsökande som tagit sig igenom nålsögat och fått uppehållstillstånd.

I nya avtalet med Integrationsverket har kommunen förbundit sig att i år ta emot 100 personer och lika många 2008.

-Räknar man in de invandrare som sedan tidigare bor i Ludvika, så är cirka fem procent av kommunens befolkning invandrare, upplyser Mohammed Alkazhami.

I siffror således närmare 1 500 personer.

Förhoppningen är att öppnandet av en lokal för aktiviteter kan bidra till att förbättra integreringen i det svenska samhället och leda till att flyktingarna/invandrarna börjar intressera sig för det lokala föreningslivet.

- De största grupperna som i dag bor i Ludvika efter att ha fått uppehållstillstånd är personer som talar arabiska och i den gruppen främst människor från Irak, samt personer från Somalia och från Burundi.

-Den person som fått uppehållstillstånd och placerats i en kommun får introduktionsersättning under två år på villkor att vederbörande deltar i svenskundervisning och praktik, uppger Alkazhami.

Om personen flyttar till en annan kommun inom två år dras ersättningen in, och den nya kommunen betalar inte heller utan någon form av bidrag, enligt flyktingsamordnaren.

-Detta gäller om personen inte kan försörja sig. Däremot så är det inget som hindrar flytt till en annan kommun om man fått arbete där eller flyttar för att gå en utbildning.

När öppnas aktivitetslokalen i Ludvika?

-Så fort som möjligt, hoppas jag. Kanske kan det komma fler tips om lokaler efter artikeln i tidningen, säger Mohammed Alkazhami.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons