Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgsafari lockade tyskarna

Annons

Det var därför tur för arrangörerna att vi till sist fick skymta en älgkviga.

Gladast för den senkomna älgobservationen var nog ändå familjen Neubauer, bestående av pappa Martin, mamma Sandra och barnen Felix, Anna och Moritz. Från Tyskland - vad annars?

- För två år sedan såg vi en älg på zoo, säger Martin Neubauer på engelska. Men vi har hittills aldrig sett någon fritt ute i naturen.

Safariciceron är Karl-Gustaf Björk från Viltvårdsföreningen och traktorförare är sonen Daniel, 25 år. Deltagarna skjutsas nämligen ut i naturen på traktorkärra, vilket ger en mysig och gammeldags atmosfär.

Färden börjar utanför vandrarhemmet, går via ängarna i Nibble, fågelmyren vid Hovran och därefter ut i hagmarkerna nedanför Hedemora. Massor med knaprig salix står i täta dungar på vardera sidan om den lilla traktorstig vi färdas på, men inga älgar verkar ha lockats till dem denna soliga augustiafton.

Vi gör ett stopp vid fågeltornet, tittar i kikare på gräsand och fjällvråk, åker vidare och gör sedan ett stopp vid en liten slogbod. Här bjuder tre farbröder oss på grillkorv och äkta kokkaffe över eldstad.

Men timman börjar nu bli sen, dimman håller på att lägra sig över trakten, och arrangörerna skämtar lite nervöst om situationen.

- Om tio minuter får du säga åt dem att släppa ut henne, skojar Daniel Björk.

- Ja, fortsätter en annan, eller så får ni säga till kollegorna att sätta på sig älgkostymen!

Daniel hoppas nog på att gänget har tur i kväll. Han har nämligen på egen hand röjt sly och förberett stigarna vi färdas på. Men han säger att det är värt det, eftersom det är kul när folk får se älg och bli lyckliga.

Risken finns att vi inte får se någon skogens konung. Det hände till exempel en gång för två år sedan, och då fick deltagarna förstås enligt kontraktet tjugo procent tillbaka på priset. Älgsafaris har nämligen arrangerats ända sedan 1997, med uppehåll för 2003 men är tillbaka på allmän och enträgen begäran från och med i år igen. Tidigare år har man arrangerat två safaris per vecka under sommarmånaderna, vilket blivit runt femton utflykter totalt. I år ska man arrangera ytterligare fyra, är det tänkt.

Till sist får vi ändå se älg! En högrest fjoling står helt plötsligt i det dimmiga skogsbrynet, liksom paralyserad av Daniels ficklampa. Hon iakttar oss lite förstrött, och lunkar sedan tillbaka.

Familjen Neubauer verkar lycklig, traktorförare Daniel nöjd för deras skull, och älggarantin behöver inte falla ut ikväll.

Undrar just om kvigan fått garanti av sina kompisar på att få se människor i kväll?

JOAKIM LINDBERG

Mer läsning

Annons