Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Älgjakten ska förvaltas på lokal nivå"

Annons

Flytta ner ansvaret för älgstammen på lokal nivå och tvinga fram större älgförvaltningsområden.

På det sättet vill regeringens särskilde älgjaktsutredare Jan Hyttring förbättra älgpolitiken och minska den genomgående alltför stora avskjutningen av tjurar.

I praktiken betyder det att det rådande systemet med licenser slopas, och att den framtida älgjakten förvaltas på lokal nivå. Något som skulle underlätta länsstyrelsens administration av länets närmare 1300 olika registreringar av vilka 150 till 200 ändras årligen.

-Det låter bra att flytta ner förvaltningen på lokal nivå, så att besluten kan tas där kunskapen finns, säger Lars Plahn.

Han är jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet Mitt och väl förtrogen med förhållandena i Dalarna. Däremot ställer han sig mer tveksam till att tvinga fram större förvaltningsområden, då tvång här i länet alltid leder till protester.

-Genom frivillig samverkan har Jägareförbundet redan utvidgat vissa områden här i Dalarna till att omfatta 50000 hektar och mer, framhåller Lars Plahn.

Just 50000 hektar är vad utredaren nu föreslår som minimiareal. Dock med krav på att omfatta all jaktmark inom förvaltningsområdet och utan möjlighet för någon markägare att ställa sig utanför.

-Då älgarna rör sig över stora områden är det en fördel med större produktionsanpassade enheter för att kunna skjuta för efterlevnaden rätt djur, fortsätter han.

Jägareförbundet har redan för ett par år sedan lämnat förslag i den här riktningen. Lars Plahn ser därför fram emot att utredaren Jan Hyttring presenterar sitt förslag i helhet och skickar ut det på remiss efter sommaren.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons