Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Algeriet till val med attentatsrisk

Annons

Ett varsamt Algeriet gick till parlamentsval på torsdagen, under hot om nya sprängdåd.

Under den månad som föregått valet har en rad självmordsattentat inträffat, och flera väljare som nyhetsmedier talade med på valdagen sade att de röstar för att markera att de tar avstånd från våldet.

De tre partier som samregerar i dag väntas också dominera det nya parlamentet. Algeriet exporterar olja och gas, och regeringen har utlovat satsningar på skolor, sjukhus, vägar och järnvägar. Men ungdomsarbetslösheten är ett av de största problemen: tre av fyra algerier under 30 år saknar arbete.

Terrornätverket al-Qaidas utlöpare i Nordafrika har uppmanat algerierna att valskolka. Valdeltagandet såg också ut att vara lågt, men det kan likaväl bero på att medborgarna är medvetna om att presidentkansliet, inte parlamentet, är landets verkliga maktcentrum.

Valet är det tredje sedan 1992; då var islamister på god väg att vinna ett val. Den dåvarande regeringen satte processen ur spel och en lång period med brutala våldsdåd följde. Uppemot 200|000 människor har mist livet sedan dess.

De senaste åren har våldet minskat, men den 11 april dödades 33 personer i samordnade bombdåd som al-Qaida tog på sig. I staden Constantine genomfördes två attentat i onsdags och en polis dödades.

Valresultatet väntas under fredagen.

TT

Mer läsning

Annons