Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Algblomning på gång i Östersjön

Annons

Algblomningssäsongen har börjat i Östersjön.

Färska satellitbilder visar svaga ansamlingar av blågröna alger, cyanobakterier, hela vägen från Bornholm till Ålands hav.

Kustbevakningen har dessutom observerat bälten utanför södra Öland samt öster och norr om Gotland, rapporterar Informationscentralen för Egentliga Östersjön vid länsstyrelsen i Stockholm, som är den myndighet som har hand om algövervakningen i Östersjön.

Allt tyder på att tillväxten av blågröna alger är hög för tillfället, vilket är en effekt av att vattentemperaturerna nu stigit till de nivåer som algerna föredrar.

Samtidigt har de återkommande lågtrycken med blåst och regn medfört att några stora sammanhängande ansamlingar på ytan inte kunnat bildas. I stället är algerna kringspridda i vattnet, både på och under ytan. Under de kommande dagarna kan det därför finnas risk för att ansamlingar kan pressas in mot stränderna runt Östersjön, beroende på ur vindarna blåser.

På Informationscentralen påpekar man att det är svårt att skilja ofarliga alger från giftalgerna tillhörande släktet Nodularia. Där vattenytan täcks av alger eller där vattnet är grumligt av partiklar eller algtrådar bör man undvika bad. Experterna påpekar också att det inte går att skilja algerna åt på färgen. Giftalger kan vara såväl gulvita som blågröna eller brungula.

TT

Mer läsning

Annons