Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alfons Åberg - i original

Annons

Efter drygt tre decennier torde det inte råda någon tvekan om att Alfons Åberg är en kändis. Barnfamiljer har knappast undgått Alfons underfundigheter sedda ur barnperspektivet i böcker och på tv.

Troligtvis har inte riktigt lika många ägnat så många tankar åt Gunilla Bergström som i 1970-talets början introducerade collagetekniken bland barnböckerna.

Inklippta tygbitar, tidningspapper och husfasader blandade med trafikfoton är 30 år senare en teknik som används av många andra illustratörer.

Utställningen som presenteras i Smedjebacken har rubriken "Bakom ryggen på Alfons Åberg" och erbjuder ett stort antal originalbilder ur böckerna.

Gunilla Bergström har dock inte bara skrivit om Alfons. Bland hennes 30-talet titlar finns även böckerna om Bill och Bolla, och om Milla.

Utställningen rymmer även bilder från dessa böcker, och från Västafrika där hon vistas under vintrarna.

Dessutom kommer besökarna att få ta del av Gunilla Bergströms mer okända sidor. Bland bilderna finns motiv som lär roa en och annan vuxen icke-Alfons-fan. Satir, humor, en del skisser och färgstudier finns bland bilderna.

Gunilla Bergström är född 1942, har ett förflutet som journalist på Aftonbladet och Dagens Nyheter och är innehavare av stol nummer tolv i Svenska Barnboksakademien.

Hon har dessutom fått flera utmärkelser, bland annat Elsa Beskowplaketten och Astrid Lindgren-priset.

Utställningen har sammanställts av Folkets hus- och parker i samarbete med Folkets hus-föreningen och kommunens kulturförvaltningen.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons