Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alexander tog jättegädda med nästan ingen lina

Annons

Det var i slutet av maj som Alexander Hedin, från Hassela i norra Hälsingland, var vid Långtjärn i Loka och fiskade tillsammans med några klasskamrater och läraren Ingebjörn Lundevall. Alexander har just gått ut andra året på naturbruksgymnasiets program för sportfisketurism.

Alexander fiskade från en så kallad flytring, som består av vadarbyxor med en luftfylld ring uppe under armarna. Fiskaren flyter då i vattnet med bara överkroppen ovan ytan.

- Jag fiskade tio, femton meter från land då jag plötsligt fick hugg på min lilla svarta streamer som satt på en 0,16 millimeters nylontafs, berättar Alexander Hedin.

- Jag trodde först att jag fastnat, men sedan gick fisken rätt ned mot bottnen och drog ut 30 meter lina.

Alexander trodde nu att det var en stor öring. Han gick i land vid den lilla badplatsen och kämpade med fisken. Först efter nära en timme kom fisken så nära land att han såg att det inte var en öring, utan en riktigt stor gädda.

- Fyra gånger, då jag fick in den inom synhåll, hade den dessutom sällskap av en annan gädda på fyra, fem kilo, berättar Alexander.

Efter en timme och fyrtio minuter kunde den stora fiske till slut landas. Det visade sig att det var en hona som just lekt och vågen stannade på 11,2 kilo.

- När den hade rommen i sig, måste den ha vägt ett par kilo till, funderar Alexander.

Med den här stora gäddan återtog Alexander skolrekordet, och den stora gäddan kommer nu att stoppas upp och visas upp på naturbruksgymnasiet.

Han gjorde också fiskevården en god gärning. Enligt de schablonberäkningar som finns, så måste en gädda äta omkring 1 100 kilo fisk för att komma upp i denna vikt. Alexanders gädda måste därför misstänkas ha gått hårt åt beståndet av de inplanterade öringarna i tjärnen under en lång tid.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons