Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aleksandar utsedd till månadens skyddsängel

Annons

Bakom webbportalen Skyddsnätet står en lång rad myndigheter och organisationer som arbetar för ett säkrare samhälle. Utmärkelsen "Månadens skyddsängel" har delats ut sedan 2003 och mottagarna finns över hela Sverige.

Under tisdagen fick Aleksandar Stapar ta emot priset - en exklusiv inramad illustration, signerad tecknaren Robert Nyberg. Det är tredje gången priset delas ut i Dalarna.

Skyddsänglar finns överallt, de förebygger olyckor och räddar liv. Den här gången heter ängeln Aleksandar. Han är 17 år och bosatt i Orsa.

Insatsen som prisbelönats ägde rum för ett par veckor sedan när Aleksandar var på Orsa Grön-klitts campingområde för att bada. En elvaårig pojke hade hamnat på simbassängens botten med armar och ben utsträckta. Aleksandar kom dock snabbt till undsättning, när pojkens mamma ropade på hjälp, och fick upp honom till bassängkanten. När vuxna i omgivningen tagit över, fördes pojken till sjukhus, lyckligtvis utan skador. Aleksandars kvicka ingripande räddade med största sannolikhet pojkens liv.

Med sin närvaro och beslutsamhet visade Aleksandar Stapar att vem som helst kan göra skillnad och rädda livet på en medmänniska. Elvaåringen lever i dag tack vare skyddsängeln Aleksandar.

- Det är viktigt att uppmärksamma och premiera sådana här insatser. Forskning visar nämligen att det är vid offentliga platser med mycket folk en nödställd ofta får minst hjälp. Många bara står och väntar på att andra ska ingripa, säger Staffan Ekengren, redaktionssekreterare på Skyddsnätet.

- Vår organisation vill försöka arbeta emot den här "åskådareffekten" som lätt uppstår vid ett olyckstillbud. Vi försöker istället främja det allmänna civilkuraget och belönar därför enbart privatpersoner, fortsätter han.

På plats vid prisceremonin fanns även räddningstjänsten och Orsa Grönklitt, som ville passa på att tacka den lokale hjälten med presenter och diplom.

JEANETTE LUNDBECK

Mer läsning

Annons