Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldsta morsorna i Stockholm

Annons

Stockholmskorna hinner fira sin 30-årsdag innan de får sitt första barn som antingen heter Emma eller Lucas.

Jämtlänningen behöver fundera längst på giftermål och hinner bli 37 år innan han säger ja.

SCB:s årliga statistiksamling "Sveriges befolkning" berättar det mesta om snittsvensken. När vi gifter oss, inklusive veckodag, när vi får barn och vad vi döper dem till. Statistiken visar också var vi bor: vilka kommuner som lockar nya invånare och vilka som håller på att avbefolkas.

När det gäller barn och giftermål är det bara att konstatera att få svenskor numera uppfyller de gamla kravet på att gifta sig i vitt. Medelåldern för förstföderskorna var 29 år för hela landet medan snittsvenskan som förra året gifte sig för första gången var nästan 32. Männen som fick sitt första barn var 31,5 år och de som gifte sig var tre år äldre.

Stockholm hade de äldsta förstföderskorna (30,4 år) och sörmländskorna var yngst (27,6). Männen i Stockholm väntade längst med första barnen (32,7) och kronobergarna hade mest bråttom (30,5).

Förra året var Emma, Maja och Lukas de vanligaste namnen på barnen.

SCB noterar att medelåldern förra året faktiskt sjönk på paren som gifte sig. Männen och kvinnorna i Jämtland väntade längst (37,2 respektive 33,8 år) medan Jönköpingsborna var yngst (33 respektive 30 år).

De som skilde sig förra året hade i genomsnitt varit gifta i tolv år.

SCB har givetvis också full koll på var svenskarna väljer att bo. De 19 största kommunerna på rankinglistan behåller sina platser, men på plats 20 ligger nu Nacka som puttat ner Södertälje ett pinnhål. Bengtsfors tappade flest placeringar, från plats 210 till 215 och Lycksele och Hultsfred tappade fyra placeringar.

TT

Mer läsning

Annons