Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldsta macken i drift efter 111 år

/
  • Dåvarande föreståndaren Arne Löfgren poserar framför Borlängemacken som påstås vara Sveriges äldsta. Bilden var publicerad i Borlänge Tidning 1966.
  • Macken är fortfarande i drift, dock enbart som automatstation. I lokalerna finns numera en bilverkstad.
  • Det som påstås vara Sveriges första bensinmack ägdes av färghandlare Tapper och låg längs Borganäsvägen mellan Sveatorget och nuvarande Jussi Björlings torg. Bilden är från cirka 1920.

Sveriges äldsta bensinmack öppnade 1902 av Borlängeköpmannen Algot Tapper. 111 år senare är den fortfarande i drift.

Annons

Det första bilarna kom till Dalarna och Borlänge runt tiden för förra sekelskiftet och en av de första automobilägarna var färghandlare Algot Tapper från Borlänge.

Denne insåg också snabbt att detta med bilismen var något man kunde göra sig en hacka på, inte minst genom att tillhandahålla bensin.

1902 öppnade Algot Tapper en bensinmack längs Borganäsvägen, ungefär i höjd med nuvarande Jussi Björlings torg och därifrån såldes drivmedel i parti och minut.

Inledningsvis var macken sannolikt inte utrustad med regelrätta pumpar utan bensinen fick i stället köpas i fat eller dunk.

Med tiden fick Tappers mack, som snart kom under Essos flagg, även automatpumpar ända fram till 1958 låg den kvar längs Borganäsvägen.

Därefter flyttades den till en plats invid Sahlstedtsgatans utfart mot Siljansvägen där den finns kvar och är i drift än i dag även om bensinen numera säljs via kortautomater.

Med tiden byggdes anläggningen också ut så den fick utrymmen för tobak, tidningar och konfektyr. Även en verkstads- och tvätthall byggdes.

Den Tapperska bensinmacken har under årens lopp agerat under olika bensinbolags logotyper.

Vid mitten av 1960-talet var det hela en Esso-mack, under 1970-talet en Caltex/Texaco-mack som drevs av Gustaf Wikers.

I dag används lokalerna som bilverkstad medan Preem svarar för bensinförsäljningen. Landets äldsta bensinmack är alltså fortfarande i drift, om än i automatform.

Mer läsning

Annons