Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åldringar fast på lasarettet - i brist på vårdplatser

Annons

Det är en dålig lösning. Varje vårddygn kostar dubbelt så mycket för kommunen och provisoriet är inte bra för patienten.

Kyrkokonferensen i Mora i år har temat "Har vi råd med människovärde," där bland annat vård av äldre ska behandlas.

Varje extra vårddygn på lasarettet debiteras kommunen med 2 300 - 2 500 kronor, beroende på vilken avdelning det gäller. En kommunal sjukhemsplats kostar 1 100 kronor/dygn.

Genom avsaknaden av platser i Mora kommun köper kommunen platser i Nås, Lima och kommer även att underhandla med Rättvik om att få placera äldre vårdbehövande där.

Socialchef Lars-Gunnar Larsson anser ändå att socialförvaltningen gör sitt yttersta för att klara åldringsvården.

- Vi byggde ut med 39 nya platser under 2000 och 2001. Tyvärr saknas fortfarande platser inom kommunen, plus att vi haft ovanligt många som varit i behov av vård på sjukhuset.

Men är det inte väl drastiskt att skicka åldringar till vårdplatser i andra kommuner ?

- Vi vidtar aldrig en sådan åtgärd mot individens vilja. Det är grundläggande. Jag vill även hävda att vår stab känner stor empati för de gamla och deras ledstjärna är att se till att minst de grundläggande behoven uppfylls: att få sova, äta, aktiveras och inte behöva ha ont, säger socialchefen.

Socialnämndens ordförande Ivar Sjöberg, fp, säger att Mora följer lagar och förordningar.

Förvisso har man fått ett vitesföreläggande från länsrätten gällande ett LSS-ärende (lagen om särskild service åt funktionshindrade), men i åldringsvården i stort är det en kamp mellan behov och tillgängliga resurser man försöker klara

- Vi fick ett underskott på 14 miljoner i fjol och även om tilldelningen till förvaltningen ökar 2002 har vi ett sparbeting på 10 miljoner kronor. Ändå vet vi att ytterligare satsningar måste göras på åldringsvården, säger Sjöberg

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons