Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreomsorgsklimatet i Orsa inte lika bra

Annons

"Vi satsar på företagen"

Underrubriken är ännu tydligare: "Klimatet mellan kommunen och företagarna blir hela tiden bättre".

Rubrikerna här ovan har hämtats ur lokaltidningen och handlar om hur Svenska Näringslivet gjort en enkätundersökning bland företagare i landets samtliga kommuner, för att fastställa det lokala företagsklimatet.

Parallellt med denna enkätundersökning har Länsstyrelsen granskat hur bra Orsa kommun klarar tillsynen av äldreomsorgen.

Utfallet av granskningen har kommunens PR-makare "glömt" att omnämna för ortsborna.

Länsstyrelsen konstaterar att det finns skillnader mellan utredningarna för hemtjänsten och särskilt boende, och att socialtjänstens insatser inte ger den enskilde en skälig levnadsnivå.

Länsstyrelsen påpekar vad gäller ansökan om särskilt boende att det är av vikt att datum för ansökan finns så att handläggningstiden kan avgöras.

Justitieombudsmannen (JO) har tidigare sagt att positivt beslut om särskilt boende ska verkställas inom tre månader, annars ska avslag ges för att rättssäkerheten för den enskilde ska uppnås. Han/hon har då möjlighet att överklaga.

Det finns de som tycker att det satsas för lite på de äldre, med tanke på åldersstrukturen i kommunen, och för mycket på olika projekt.

Det finns de som svarat att projekten inte kostar kommunen en krona, utan finansieras med privat kapital.

Hur rätt är det?

Tar man satsningen i Grönklitt som exempel så har kommunen satsat 4,5 miljoner kronor i Designtorg Trä. Och varken den byggnaden eller rovdjurscentret ger den åldrande befolkningen i Orsa någon skälig levnadsnivå. Den får de företagare som kommunen satsat på.

SPI/ORSA

Mer läsning

Annons