Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre män oftare inblandade i arbetsplatsolyckor med dödlig utgång

Nio av tio dödsolyckor som är arbetsrelaterade drabbar män. Det visar forskningsrapporter som Arbetsmiljöverket presenterar.

Annons

Dödsolyckor drabbar även i större utsträckning äldre personer.

Omkring 10 000 personer drabbas årligen av en allvarlig arbetsolycka med minst 14 dagars sjukskrivning. Runt 50 personer per år omkommer på jobbet.

Mer än hälften av männen som omkom i arbetsrelaterade olyckor var över 50 år.

Forskningsrapporterna berättar att kvinnor och män har liknande risk att drabbas av en dödsolycka om förhållandena i arbetsmiljön är likartade. Mönstret är att bland dem som dör till följd av arbetsplatsolyckor är en stor majoritet män.

– Att könsfördelningen ser ut som den gör beror på att män i högre grad än kvinnor finns i de branscher där olycksfrekvensen är hög. Vi behöver öka kunskapen om vilka riskfaktorerna är och hur arbetsgivare tillsammans med de anställda kan förebygga och minimera antalet arbetsrelaterade dödsfall, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Byggindustrin är den hårdast drabbade sektorn när det gäller dödsfall på jobbet. Transport och jordbruk- och skogsindustrin är andra utsatta branscher..

Fordonsrelaterade olyckorutgör cirka hälften av alla dödsolyckor, och hälften av dem sker i vägtrafikområden. Fallolyckor är en vanlig orsak till dödsolyckor och då främstfall från höjd. Många sådana olyckor inträffar inom byggverksamhet, ochanalysen tyder på att tekniska brister i byggställningar kan vara ett områdeför förbättringar.

Mer läsning

Annons