Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Albin har fått upprättelse och en egen minnesplatta

Annons

– Det var inte förränn jag såg filmen om Hagström på tv som jag riktigt på allvar insåg hur stora vi var.
Det sa Karl-Erik Hagström på torsdagen i samband med återinvigningen av statyn i centrala Älvdalen, mitt i det område där en gång vaumärket Hagström föddes.

Älvdalens dragspelsklubb spelade, drygt hundratalet människor hade trotsat risken för regnskurar och kommunalrådet Herbert Halvarsson drog, tillsammans med Karl-Erik Hagström, täckelset av den minnesplatta över Albin Hagström, som nu finns monterad vid statyn.
Förutom minnesplattan har statyn också fått ett fundament av sandsten och officiellt föreställer statyn nu Albin Hagström. Tidigare har den bara hetat Dragspelaren.
Invigningen passade extra bra eftersom det i år är 100 år sedan Albin Hagström föddes.

Fakta: På minnesplattan kan man läsa om Hagströms stora betydelse för Älvdalen. Så här lyder texten: ”Albin Hagström 1905–1952. Dragspelsindustrins grundare. I detta kvarter med angränsande områden var de byggnader belägna som inrymde fabriks- och kontorslokaler mellan åren 1932 och 1982. Merparten av AB Albin Hagströms stora produktion av dragspel, gitarrer och förstärkarutrustning ägde rum här. När produktionen var som störst arbetade cirka 400 personer i Älvdalen med denna instrumenttillverkning.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons