Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åland satsar på svensk spelmarknad

Annons

Inom kort införs nya regler för den svenska spelpolitiken och utländska aktörer kan släppas in på marknaden.

I startgroparna för att slåss om svenska spelare ligger Ålands svar på Svenska Spel.

Strategin är lika klar som en solig dag i skärgården. PAF ska slå sig in på de internationella spelarenorna och kapa åt sig de marknadsandelar de kan. Då ligger Sverige bra till. Tjänsterna finns där och språket behärskar ålänningarna.

Han, liksom många andra, väntar på att Sveriges nya spelpolitik ska presenteras. EU-kommissionen har hotat att stämma Sverige för brott mot EG-lagstiftningen på grund av den reglerade marknaden som enligt EU står i strid med den fria etableringsrätten.

Med en omsättning på cirka 630 miljoner och en vinst på 220 miljoner kronor förra året är PAF en "lilleputt" i förhållande till Svenska Spel som har en omsättning på 36 miljarder kronor.

Men PAF:s tillväxt har legat på mellan 50 och 100 procent om året de senaste fyra åren. De ännu inte invigda nya lokalerna i Mariehamn har redan hunnit bli för små för den växande personalstyrkan.

PAF startade sin spelverksamhet på 60-talet med spelautomater och kasinon på Finlandsfärjorna. Numera kan man också erbjuda bland annat bingo, samt kort- och automatspel.

Överskottet av verksamheten satsas på allt från båtar till sjöräddningen, konferensanläggningar, badhus, idrottsrörelsen och stöd till olika former av social verksamhet.

I moderlandet Finland ses PAF som en rejäl utmanare till finska statens egna spelbolag. PAF tas så till den grad på allvar att finska inrikesministeriet stämt bolaget för att man främjar "utländskt" spel i Finland.

PAF är vana vid storbråk med finska staten. Senast det begav sig var 1991, när PAF präglade de första åländska myntet "Dalern". En daler var värd en finsk mark och gångbar som betalningsmedel på ön.

Det slutade med rättegång och fällning. Men ålänningarna såg sig ändå som segrare. Det finska finansministeriet tvingades nämligen betala sex miljoner mark för att dalern skulle smältas ner. Pengarna gick oavkortat till bygget av sjöräddningsfartyget PAF.

Numera satsar PAF på att odla bilden av ett generöst nordiskt spelbolag. 2010 ska man vara ett internationellt spelbolag med en vinst på 500 miljoner kronor. För att nå dit har man tagit hjälp av svenska storheter som "Loket" Olsson och "Babsan"

TT

Mer läsning

Annons