Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

al-Qaidaman som sprängde moské dödad

Annons

USA hävdar i dag att den al-Qaidaledare som sprängde moskén i Samarra har dödats. Samtidigt som uttalandet kom dödades flera människor i minst ett attentat i Bagdad.

Granater som slog ner bland bilar som köade vid en bensinmack i Bagdad på söndagen dödade elva människor enligt säkerhets- och sjukvårdskällor, rapporterar AFP.

En säkerhetsansvarig sade att nio granater slog ner bland bilarna som köade för att tanka i stadsdelen al-Fudaylia. Strax efteråt slog en granat ner i ett hus nära bensinstationen.

De döda och skadade fördes till minst tre sjukhus där talesmän bekräftade att elva dött medan 16 skadats.

Långa köer till bensinpumpar är vanliga i Irak. Det är ont om bensin, trots att Irak är ett av världens mest oljerika länder, och priset har stigit kraftigt. Orsaken är att produktionen har försvårats av sabotage, korruption och våld.

Den berömda al-Askarimoskén i Samarra, en av shiamuslimernas heligaste helgedomar, har utsatts för två stora attentat. I februari 2006 förstördes dess berömda gyllene kupol. Den bombningen utlöste en våg av våld mellan sunniter och shiiter med tusentals dödsoffer.

Militärtalesmannen Christopher Garver sade att al-Qaidaterroristen Haitham al-Badri dödades av amerikanska soldater strax öster om Samarra den 2 augusti.

I juni i år utfördes det andra attentatet mot al-Askarimoskén. Då raserades dess minareter.

Irakregeringens säkerhetsrådgivare Mowaffak al-Rubaie sade att Iraks regering anser att al-Badri är skyldig till båda bombningarna.

Enligt polisen dödades han i ett amerikanskt flyganfall i staden Banat al-Hasan en halvmil öster om Samarra. Anhöriga sade att han begravdes i Samarra i fredags.

TT

Mer läsning

Annons