Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

al-Qaida vill byta fångar

Annons

Terrornätverket al-Qaida säger sig vara berett att överväga en fångutväxling med västländer. I en video som lagts ut på internet nämner företrädare för nätverket särskilt den militante religiöse ledaren Abu Qatada al-Filistini "som hålls fängslad i ett av Storbritanniens fängelser". Videons autenticitet har inte kunnat styrkas.

Tidigare har den grupp som säger sig ha kidnappat den brittiske BBC-journalisten Alan Johnston krävt att al-Filistini friges i utbyte mot denne.

al-Filistini är en extremistisk muslimsk predikant som misstänks vara nätverkets andlige ledare i Europa och har av den brittiska regeringen beskrivits som en "viktig internationell terrorist". Han är en av tiotalet muslimska män som de brittiska myndigheterna har hållit fängslade eller i husarrest därför att de anses hota landets säkerhet även om det inte anses finnas tillräckliga bevis för att ställa männen inför rätta. Han försöker nu förhindra en deportering till Jordanien, där han dömts två gånger i sin frånvaro för att ha planerat terrordåd.

TT

Mer läsning

Annons