Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Al Gores klimatshow till kongressen

Annons

USA:s kongress står i dag på tur för att höra Al Gores klimatevangelium efter succén med filmen En obekväm sanning. Men hans orakelstatus och Oscarstatyett är ingen biljett till Vita huset, försäkrar han.

Sedan den svidande och omstridda förlusten mot George|W Bush i presidentvalet 2000 har förre vicepresidenten Al Gore mer eller mindre hållit sig borta från politiken, men på onsdagen begav han sig åter in i lejonets kula _ kongressen _ för att tala om hotet mot klimatet. På programmet stod två framträdanden, ett i representanthusets energi- och handelsutskott och ett i senatens miljöutskott.

Med en Oscar i bakfickan för filmen En obekväm sanning plus en stjärn- och orakelstatus skulle Al Gore utan vidare kunna ställa upp i presidentvalet 2008, men han vidhåller att hans politiska karriär är över.

Det hindrar dock inte att han sett fram emot framträdandet i kongressen, där han satt som ledamot i 16 år. Att besöket dröjt så länge beror på att det är kutym att gamla presidenter och vicepresidenter håller sig borta från Capitol Hill så mycket de kan. Gore har tackat nej flera gånger.

Nu kommer han tillbaka med ett budskap, inte med en politisk ståndpunkt. Någon comeback i politiken kommer inte på fråga, bedyrar Al Gore som numera är en av världens mest efterfrågade föreläsare med alltmer statsmannalik framtoning.

Likväl spekuleras det friskt, och anhängare tror att han kommer att kasta in sin kandidatur i sista stund. Producenten av En obekväm sanning, Laurie David, tror inte att Al Gore har stängt dörren helt.

En annan vän, Hassan Nemazee som var med och drev Al Gores presidentkampanj 2000, tror däremot att Gore har fått nog av att skramla pengar, av tomma handslag och leenden, av det partipolitiska spelet. Robert|M Shrum, rådgivare i samma kampanj, framhåller att Gore skulle sätta sin orakelstatus på spel om han återvände till politiken.

Oavsett vad han väljer att göra kan klimatet bli en stor valfråga. Flera kandidater har redan lyft fram klimathotet, och till och med president Bush har börjat tala om miljön.

I senaten kommer Al Gore att möta en av sina främsta belackare, den republikanske senatorn James Inhofe som anser att Gore bara ropar varg. Inhofe avfärdar Gores miljöengagemang som en politisk list.

TT

Mer läsning

Annons