Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akvariemiljöer från hela världen

Annons

Vid smådjursutbildningen är aktiviteten hög. Eleverna vid utbildningens andra årskurs bygger olika sorters akvarier för olika sorters akvariefiskar.

Under läsåret har de studerat världens olika sorter av akvariefiskar - var de lever, hur de lever, vilka sorter som finns, vilka som trivs ihop, vilka som inte trivs ihop och vad fiskarna behöver för att klara sig i ett akvarium.

- Våra elever ska kunna jobba som djurskötare eller som anställda i en djuraffär efter utbildningen. Akvariefiskar utgör en stor del av försäljningen i en djuraffärer. Därför är det här en viktig del av utbildningen, säger Maria Jonsson.

I veckan byggde elevgrupperna tio olika akvariemiljöer. Det handlar om akvarier för bräckvattenfiskar, mjukbottenfiskar, sydamerikanska fiskar, fiskar som lever i stillastående vatten och ett akvarium för arten tetrafiskar.

- Det gäller inte minst att välja fiskar som trivs ihop med varandra. En kampfisk går exempelvis inte ihop med fiskar med långa fenor, säger Anette Hörnfeldt.

Totalt har skolan köpt in cirka 200 fiskar av ett 30-tal arter inför projektet.

- Sedan har vi även egna fiskar sedan tidigare i våra andra akvarier som eleverna kan låna till sina nya miljöer, säger Maria.

Lärarna är nöjda med elevernas arbete. När arbetet är klart ska eleverna sköta sina egna akvarier och dokumentera utvecklingen i fiskarnas liv.

- På det här sättet att jobba lär eleverna sig mycket om världsdelarnas fiskar, miljöer och djur. De lär sig också att ta ett stort personligt ansvar för ett projekt - och att genomdriva det, säger Anette Hörnfeldt.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons