Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akuten blir kvar i Ludvika

Annons

För en vecka sedan blev närsjukvårdschefen Jens Beronius förslag om att akuten i Ludvika skulle stängas offentligt.
Kritiken har varit intensiv och vid socialdemokraterna i Dalarnas sammanträde kom frågan upp på dagordningen. Nu är budskapet från dem att den internmedicinska akutverksamheten ska vara kvar i Ludvika.
Enligt landstingspolitikern Carin Runeson innebär det i stora drag att det inte blir någon förändring av akuten, utan det kommer att bli som tidigare.
Däremot ligger sparbetinget för sjukvården i Västerbergslagen kvar och det innebär att 25 miljoner kronor ska sparas.
Det förslag till besparingar som tjänstemännen under ledning av landstingsdirektören Ulf Hållmarker jobbat fram ska nu analyseras denna vecka. Samma tjänstemän som jobbat fram förslaget ska nu analysera det.
Analysen ska presenteras för landstingsledningen på fredag och under nästa vecka kommer beskedet till befolkningen i Västerbergslagen om hur den framtida sjukvården kommer att se ut.
Carin Runeson ser inte detta som att politikerna mildrar tjänstemannaförslaget som valfjäsk inför det val som väntar i höst.
– Inte alls, sjukvården är en väldigt viktig fråga för folket i Västerbergslagen och då är det helt naturligt att vi gör förändringar i det förslag som finns, det är inte på något vis onormalt, säger Runeson.
– Att vi redan nu berättar om detta beror på att vi vill stilla den oro som finns bland befolkningen om den framtida sjukvården, säger Per Erik Granström, arbetarkommunens ordförande.
Men ingen av dem vill berätta om vilka besparingar det blir i stället. Bara att pengarna måste sparas.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons