Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akuten är räddad

Annons

Det lovar Ingalill Persson (s), Falun, efter att landstingsstyrelsens planeringsutskott träffats på måndagen och behandlat socialdemokraternas utspel från förra veckan om att akuten blir kvar i Ludvika.

-Vi har inte fått så många reaktioner från väljare. Det verkar som att många i Västerbergslagen förstått att det vi fick från tjänstemännen var ett diskussionsunderlag.

Den internmedicinska akutverksamheten blir alltså kvar. Vad innebär det konkret?

-Att det ska finnas jour dygnet runt som tar emot akuta patienter och detta kommer att gälla både vid Ludvika lasarett och Avesta lasarett.

-De riktigt svårt sjuka som behöver specialistvård kommer att köras direkt till Falun, på samma sätt som det fungerar i dag.

Kommer alla hjärtpatienter att köras till Falun?

-Det där är frågor som ska utredas vidare av professionen fram till att beslutet tas i landstingsstyrelsen den 29 maj. Men hjärtpatienter ska normalt gå till Falun där vi har en väldigt hög kompetens inom hjärtsjukvården. Säkerheten för patienterna och patienternas trygghet är det viktigaste.

Det är oklart om detta innebär att landstingsledningen stöder närsjukvårdschefen Jens Beronius idéer om att göra om de sex hjärtvårdplatserna i Ludvika till eftervårdsplatser. Enligt Persson är detta en av de saker som tjänstemännen får utreda vidare de närmaste veckorna.

Ska akuten i Ludvika i framtiden ta emot astmapatienter?

-Det är också en fråga för professionen. Vad kan man ta hand om i Ludvika och vad ska skickas vidare till Falun?

Vilka patienter kan de i framtiden definitivt ta hand om i Ludvika?

-Det vill jag inte gå in på nu. Vi får avvakta de utredningar som ska göras inför mötet den 29 maj.

Kan akuten i Ludvika ta emot en kille som slagits ned på gågatan en lördagkväll och behöver sys?

-Ja, och samma sak är det med äldre som lider av sviktproblem, svarar Ingalill Persson.

Enligt Jens Beronius utredning skulle en nedläggning av akuten ha minskat kostnaderna med cirka 12 miljoner. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet är nu överens om att tillföra Västerbergslagen ett ännu okänt antal miljoner så akuten kan drivas vidare.

Men i övrigt kvarstår sparkraven. Av det ursprungliga sparbetinget på cirka 25 miljoner återstår enligt Persson uppåt 14 -15 miljoner. Framför allt är det medicin- och geriatrikkliniken som måste minska sina kostnader, hävdar hon.

-Det är högre kostnader för vården i Västerbergslagen än på andra håll i länet och detta utan att vi kan se att kvalitén i vården är högre i Västerbergslagen.

- Ludvikaborna kan känna en trygghet i att akuten blir öppen dygnet runt men de får inget fribrev från besparingar. Arbetet för att få ekonomin i balans måste fortsätta, understryker Ingalill Persson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons