Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akuten är öppen dygnet runt, året om

Annons

Svar till Rikkelstone, 25 mars:

Akutmottagningen i Falun är öppen dygnet runt, året om - medborgarna kan vara lugna.

Jag brukar inte bemöta insändare. Dels för att vi inom sjukvården har tystnadsplikt, dels har jag hellre en dialog direkt med den som upplever att vården inte varit bra.

Denna insändare innehöll dock sakfel som jag anser att jag måste informera läsarna om.

Sju olika specialistklinikers akuta verksamhet och Närsjukvården Faluns jour finns på akutmottagningen, och efter bedömning får de mest sjuka eller svårast skadade patienterna vård först medan andra kan få vänta.

Medarbetarna har kompetens att hantera såväl en stor olycka som en "bruten arm". Vi klarade under måndagsdygnet 198 patienter som hamnade hos oss på grund av halkan.

Vi beklagar att patienter får vänta, men det beror på flera orsaker, som att patienten ska få träffa en specialistläkare, får vänta på röntgenundersökning, att andra patienter mår betydligt sämre.

Visst kan det bero på brist på resurser och och vi har i dag kanske inte en optimal akut tillgång till vård, varför det är viktigt att patienter söker vård på rätt sät.

Det finns vårdcentraler med telefonrådgivning och möjlighet att boka tid till doktor, det finns en länsgemensam sjukvårdsrådgivning när vårdcentralen är stängd och det finns en akutmottagning om någon blir allvarligt sjuk eller råkar ut för ett olycksfall. Vi har SOS-alarm med en sjuksköterska från akuten och det finns ett flertal ambulanser.

När du skriver "Faluakuten borde byta namn" så ger du alla medarbetare ett slag i magen. Skuldbelägg inte vårdpersonal som gör ett överlag mycket gott hantverk.

Medarbetare på akutmottagningen och klinikernas specialistläkare gör ett gott arbete och ingen beklagar mer än vi att vi inte alltid räcker till. Ingen önskar att patienter ska få vänta, ingen känner sig väl till mods när en patient dör.

Om du vill protestera mot landstingspolitikerna, använd inte akutens medarbetare som slagträ. Rikta kritiken till den det berör.

AGNETA GÖRANSSON VERKSAMHETSCHEF FÖR AKUTKLINIKEN I FALUN

Mer läsning

Annons