Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut ukrainsk kris tycks löst

Annons

Det blåstes faran över i den politiska krisens Ukraina på söndagen, sedan presidenten och premiärministern enats om att utlysa nyval.

När uppgörelsen kungjordes lät även Janukovytj optimistisk. Han sade att överenskommelsen speglar en vilja på båda sidor att hålla korrekta val och respektera lagen.

Men senare på söndagen var tongångarna annorlunda.

Samtidigt sade premiärministern ändå att hans parti kommer att ställa upp, om det blir nyval.

Först måste emellertid parlamentet besluta om valfinansiering och om valkommissionernas sammansättning. Det sker i omröstningar på tisdag och onsdag. Janukovytj verkade med sitt uttalande antyda att nyvalet kan stoppas genom de omröstningarna.

Enligt söndagens uppgörelse ska valet hållas den 30 september.

Krisen bröt ut när presidenten i april upplöste parlamentet, där premiärminister Janukovytjs allierade har majoriteten. Jusjtjenko anklagade Janukovytj för att på olagligt sätt ha lockat över oppositionsledamöter till sin sida, för att på sikt kunna genomdriva grundlagsändringar.

Janukovytj protesterade först mot att parlamentet lösts upp, men parterna enades sedan om nyval. Därpå har de haft svårt att enas om ett datum.

Efter flera veckors oro blev läget akut kritiskt i fredags när presidenten meddelade att han tagit kontrollen över inrikesstyrkorna. Premiärministern kallade det författningsvidrigt och talmannen talade om kuppförsök.

I lördags försökte styrkor lojala mot presidenten ta sig till huvudstaden inför krismötet mellan presidenten och premiärministern, men stoppades av polisstyrkor lojala mot Janukovytj.

Att inrikesstyrkorna höll sig utanför striden var en nyckel till Viktor Jusjtjenkos "orangea revolution" 2004, då han blev president efter massprotester på gatorna mot att Janukovytj först förklarats som segrare. Till grundkonflikten hör att Jusjtjenko är västvänlig, medan Janukovytj anses som mer ryskvänlig.

TT

Mer läsning

Annons