Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut matbrist i Nordkorea

Annons

Översvämningarna i Nordkorea kan ha drabbat uppemot 300|000 människor och kommer att förvärra landets livsmedelsbrist, uppgav FN på onsdagen.

FN-representanter har besökt drabbade områden i Nordkorea och har bedömt att den mest akuta uppgiften är att dela ut mat. Matbrist rådde i landet redan innan monsunregnen drog i gång den 7 augusti.

Under mitten och slutet av 1990-talet dog hundratusentals människor i Nordkorea av svält. Landet är beroende av internationellt bistånd för att kunna föda sina 23 miljoner invånare.

Det nordkoreanska jordbruksdepartementet uppgav på onsdagen att 11 procent av landets majs- och risfält är översvämmade eller bortspolade, och pekade på att ökad livsmedelsbrist är att vänta.

Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) har en delegation på plats i Nordkorea och dess chef, Terje Lysholm, bedömer att översvämningarna är de värsta på ett decennium. Enligt honom är sex provinser drabbade; värst är läget i de östliga provinserna Södra Hamgyong och Kangwon.

Den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA rapporterade i början av veckan att hundratals människor har omkommit eller saknas och att över 30|000 hus som hyst 63|300 familjer har skadats eller förstörts. Tiotusentals hektar åkermark har översvämmats.

TT

Mer läsning

Annons