Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akustik lockar i Järna

Annons

- Jag har hittills inte spelat in i någon lokal som varit bättre för akustisk musik, säger inspelningsteknikern Mats Hellberg som under de senaste dagarna befunnit sig i kyrkan för att spela in den japanske lutspelaren, Ryosuke Sakamoto.

Flera körer har använt kyrkan för inspelningar, bland annat den välkända Gustaf Sjökvists kammarkör från Stockholm.

- Kyrkan har en mycket jämn akustik och det finns inga störande efterklanger, säger Mats Hellberg som annars har sin hemvist i Mockfjärd.

Ryosuke Sakamoto, som nu spelat in 26 små stycken från 1500-talet och fram till i dag, är 22 år och trakterar renässans- luta, ett instrument som hade sin storhetstid under 1500-talet. Han kommer från staden Nara inte långt ifrån Osaka i Japan men studerar i Tokyo. Hur har han då hamnat i Järna?

- Jag har känt Ryosuke sedan han var i treårsåldern, berättar Satoko Berger från Göteborg som är producent för skivan och som tillsammans med Orsabördige maken Sven Berger driver skivbolaget Musica Rediviva.

Satoko har i sin tur sedan 1989 spelat in ett flertal skivor tillsammans med Mats Hellberg och det var han som rekommenderade Järna Kyrka som inspelningsplats.

- Jag har länge önskat att få spela in en skiva med honom och eftersom han nu varit i Europa för att delta vid en festival i Belgien så passade vi på, säger Satoko som också säger att hon kommer att återkomma till Järna för fler inspelningar.

- Vi har blivit mottagna på ett oerhört bra sätt av alla inom kyrkan. Och boendet vid Snöå Bruk är mycket bra med fantastisk mat, säger Satoko och får medhåll av de övriga inblandade i skivproduktionen.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons