Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktivister i lyftkran mot kärnvapen

Annons

Fyra Greenpeace-aktivister klättrade upp på en lyftkran intill Big Ben på tisdagen i protest mot planerna på modernisering av brittiska kärnvapen.

De vecklade ut en 15 meter lång banderoll med slagord mot premiärminister Tony Blair.

Hans förslag om att skapa en ny generation av Tridentrobotar ska upp till omröstning i parlamentet på onsdagen. Opinionen är splittrad inför voteringen. Greenpeace-demonstranterna ringde upp parlamentsledamöter från lyftkranen för att försöka övertala dem att rösta nej. De fyra kommer att sitta kvar i kranen fram till omröstningen, meddelade miljöorganisationen.

Blair vill uppgradera robotarna på Storbritanniens kärnvapenbestyckade ubåtar.

Polis försökte stoppa de två männen och två kvinnorna då de började klättra upp. Men alla fyra lyckades ta sig upp ändå.

Kranen är placerad på en pråm på Themsen. Den har använts för att reparera Westminster Bridge.

I tisdags avgick Nigel Griffiths, vice gruppledare för Labour i underhuset, i protest mot moderniseringsplanen.

Uppgraderingen av Tridentsystemet delar Blairs Labour. Drygt 60 av 101 tillfrågade ledamöter i underhuset har sagt att de tänker rösta emot. Ytterligare minst en ledamot väntas avgå på grund av sitt motstånd, enligt brittiska medier. Men eftersom den konservativa oppositionen stöder förslagets andemening kan det ändå gå igenom.

Trident avfyras från ubåtar. Uppgraderingen av systemet kräver att nya ubåtar byggs, vilket gör moderniseringen mycket dyr. Kostnaden beräknas till uppemot 300 miljarder kronor.

Gamla Labour förespråkade nedrustning under 1980-talet, men när Tony Blair lanserade Nya Labour övergavs linjen.

TT

Mer läsning

Annons