Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktiva konsumenter efterlyses

Annons

Alltid när jag ser ett hjälpprogram som faddergalan på tv tänker jag på de miljontals kronor som kommer in så fort medierna hojtar. Vi har dessutom ofta chansen att vinna en bil om vi ringer och skänker tio kronor. Vi oroas över situationen i världen, fattigdomen, svälten, miljön och inte minst krigen.

Men fortfarande är vi inte beredda att betala för en långsiktig utveckling. Vi betalar lite för vårt samvetes skull när föräldralösa barn uppmärksammas. Och det är bra.

Men vi är fortfarande inte beredda att betala för vad tre handdukar kostar att producera så att arbetaren i Indien får en skälig lön och en hälsosam arbetsmiljö. Vi är inte beredda att betala några kronor extra för kaffet eller bananerna med rättvisemärkning.

Dessa tre sistnämnda industrier är välkända för att ha begått våld mot sina arbetare med oskäliga löner och en arbetsmiljö med farliga bekämpningsmedel som lett till fruktansvärda skador både för arbetaren och miljön.

Det handlar om några kronor mer för bananerna och kaffet men ändå så är bara 0,5 procent av allt kaffe vi dricker rättvisemärkt.

Det är inte ens 100 år sedan vi hade en industri som utövade förtryck mot arbetarna i vårt eget land. Vi om några borde visa solidaritet och betala för vad varorna egentligen kostar. Det handlar om konsumentmakt och när regeringen och EU inte bryr sig måste vi göra det, när vi köper våra jeans, våra handdukar och våra livsmedel eller sparar i fonder. Vi kan inte köpa oss fria från skulden med att ringa in till en stödgala en gång om året.

Vi har råd att vara aktiva konsumenter.

LISA FLODSTRÖM, STUDERANDE

Mer läsning

Annons