Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktiva Anette jubilerar

Annons

Det säger Anette Jansson, (född Modigh), Södersätra, Stora Skedvi, som fyller 50 år den 9 december.

Det var handbollen som förde henne från Skåne till Dalarna.

Hon är född i Södertälje och flyttade som nioåring med sina föräldrar till Skåne. Som tioåring började hon spela handboll i Kävlingekorpen och började sedan även med fotboll, men även andra idrotter.

Jag bytte så småningom till IF Lödde och bytte senare till Eslövs IK som spelade i div 1, berättar hon.

Hon hade talang för handboll och hade lite olika alternativ, bland annat att flytta till Borlänge och spel i högsta divisionen. Året var 1975.

Borlänge handbollsklubb hjälpte mig få en lägenhet och genom kontakter fick jag jobb på Konsum Dalarna på kontoret i Borlänge. 1977-78 var jag med och blev svensk mästare, berättar hon.

1985 satte en skada stopp för hennes idrottande. Men idrotten betydde mycket för henne. Förutom att hon själv var aktiv i flera sporter hann hon med att vara ledare, bland annat fotbollstränare för ett pojklag. Hon har cyklat bland annat Runn runt och Siljan runt.

Mitt liv var idrott från tioårs ålder ända till den dag då jag skadade knät 20 år senare. Jag råkade ut för mycket skador, men jag ångrar inte mitt idrottande, jag fick vara med om så mycket, fick genom idrotten besöka en rad olika länder, säger hon.

Hon jobbade inom Konsum till 1989, men valde om och började jobba inom vården, först på Gagnefsgården i Gagnef innan det blev flytt till Dala-Järna och jobb på Söderåsen i Vansbro.

Men jag längtade tillbaka söder ut i Dalarna, säger hon.

När flyttade du till Stora Skedvi?

Jag flyttade till Stora Skedvi den 13 december 1997 och blev bondmora, fick lära mig mjölka kor bland annat. Även om jag tidigare inte jobbat med kor har djur alltid varit ett stort intresse, främst smådjur.

1992 tog hon jägarexamen och har deltagit i många älg

jakter.

Jag har missat två älgjakter, men skjutit åtta älgar, en per år i snitt. Förra året sköt jag en skoveltjur, i år en kalv, berättar hon.

På gården har hon bland annat kaniner och två år lånade hon ut kaniner till TV-programmet Farmen när det spelades in i Sotbo nere på skogarna söder om Hedemora.

På lite äldre dagar har hon lärt sig rida och köra häst.

En sommar hade jag fäboden i Säterdalen. Jag har provat på en hel del, säger hon.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons