Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktion mot mobbning

Annons

Mobbning förekommer på alla skolor och är en del av vardagen för tio procent av Sveriges elever. Av de samtal och mejl som Bris, Barnens rätt i samhället, tog emot förra året handlade 14 procent om mobbning. I många fall upplever barnen att ingen bryr sig om deras situation - att de vuxna inte gör tillräckligt för att hjälpa dem.

-Mobbning är ofta svårt att komma åt och när lärare inte kan hantera mobbning bland eleverna är det vanligt att de slutar att "se" vad som pågår, säger AnnCha Lagerman.

Hon är Bris expert på mobbning och föreläste under måndagen på högskolan i Falun. Hennes budskap är att alla vuxna måste vara överens om att agera så fort de ser tendenser till mobbning.

-Hör du ett barn kalla någon annan för idiot eller hora gäller det att ta tag i det beteendet direkt. Får du till svar att det var på skämt så kontra med att förklara att man inte skojar på det sättet, att det inte är okej.

AnnCha Lagerman menar att det är oerhört viktigt att som vuxen markera och sända tydliga signaler om vad som är acceptabelt beteende. Och att vara konsekvent. Det är också viktigt att informera barn om att det är olagligt att knuffas och spärra vägen för någon annan eller att förolämpa (definierat som ofredande och ärekränkning i lagtexten).

Att bli mobbad leder i förlängningen till känslor av total hopplöshet hos den som utsätts, och i värsta fall till självmordstankar. Det gäller att varje skola har en konkret handlingsplan för att kunna stödja mobbade elever.

-Nummer ett är att involvera eleverna i arbetet. Ett sätt kan vara att utse frivilliga kamratstödjare på skolan, säger AnnCha Lagerman.

Ofta behöver även föräldrar stöd för att i sin tur kunna stödja och hjälpa sina barn, både de som mobbas och de som mobbar.

Initiativet till föreläsningen har tagits av Lärarnas Riksförbunds Studentförening som reagerat på att Lärarutbildningen inte innehåller något obligatoriskt moment kring mobbning.

-Det är oerhört viktigt att blivande lärare vet hur de ska upptäcka, förebygga och hantera mobbning. Det borde vara självklart att det här temat finns med i utbildningen, säger Daniel Hjert, studerandeordförande i Falun.

KÄLLA: SKOLVERKET JOSEFIN MICHANEK

Mer läsning

Annons