Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktiesparare mot utländsk förtryck

Annons

År inte Vasa-citatet till väl slaskligt?

- Vi diskuterade det längre, men valde det till slut, säger Anders Jalkevik, vd för Spiltans pensionsförvaltning med kontor på regementsområdet i Falun.

Men det låter som om det är farligt med utländska ägare. Vad är det för fel på dalarnas finska och norska företagare?

- Vi är positiva till utländsk kapital. Det är inte fel, se bara på Hörnells och M3, säger Per H Börjessson, huvudägare och vd för Investment AB Spiltan och fortsätter:

- Vi vill ge människorna här i Dalarna en möjlighet att aktiespara i företag i länet och bidra till utvecklingen i länet, genom att hjälpa till att förse företagen med kapital.

Ni har svajat lite på målet när det gäller hur stor andel av förmögenheten som ska vara placerat i Dalarna?

- Vi har sagt att mellan 25 till 50 procent ska placeras i företag med anknytning till Dalarna noterade eller onoterade. Upp till tio procent av fondförmögenheten kan investeras i onoterade företag.

Exempel på möjliga företag?

- Vi har ju inte tagit ställning till några ännu. Men i Dalarna finns många företag med lång historia och stabil utveckling. På den noterade sidan kan vi nämna Clas Ohlson och Skistar, men även Stora Enso och SSAB. På den onoterade finns t ex Bergkvist Insjön, Leksands Rättvik Energi, Dalakraft och Orsa Grönklitt.

Ni säger att placeringarna ska vara långsiktiga, vad menar ni med det?

- Fonden köper aktier för att behålla dem. Fondförvaltaren bestämmer förstås vad som ska köpas, med målet att behålla dem. Uppgiften är att ge fondandelsägarna mervärde. En normalt fond brukar ha bytt ut alla sina aktier inom ett år, så arbetar inte vi, säger Per H Börjesson.

Men du kan inte säga mera exakt vad långsiktigt är? En månad, tre månader eller flera år?

- Nej, det bror ju också på hur våra andelsägare agerar. Vill t ex många samtidigt sälja, måste även vi sälja delar av innehavet.

Får fondandelsägarna någon form av inflytande över de bolag vars aktier fonden köper.

- Vill man ha inflytande är det bättre att köpa aktier i t ex Clas Ohlson direkt. Då kan man gå på bolagsstämman och göra sin röst hört.

- Fondens uppgift är att ge avkastning till ägarna.

Ni har sagt att ni ska ha ett planeringsråd, vars medlemmar ska komma från länet?

- Vi håller på att diskutera med olika folk i Dalarna. Inget är klart ännu.

Ni har sagt att de som vill spara i Aktiefond Dalarna också ska kunna placera sina PPM-pengar där.

- Det är klart från den 14 mars.

I en intervju har du kallat Orsa Grönklitt före privatiseringen för en ”kommunal djurpark”

- Hm, det var kanske inte så lyckat, medger Per H Börjesson.

Fakta: Spiltan och Aktiefond Dalarna

Fonden kommer att förvaltas av Spiltans Fonder som är ett dotterföretag till Investment AB Spiltan. Förvaltare blir Anders Wengholm. Förvaltningsinstitut är Swedbank.

Av Spiltan Fonders förvaltas sedan tidigare Aktiefond Sverige och fonden Aktiva ägare.

Investment AB Spiltan fyllde 20 år ifjol. Ursprunget går tillbaka till en aktiesparklubb som en grupp studerande vid Linköpings tekniska högskola startade. Verksamheten i Spiltan har gått lite upp och ned och man drabbades ordentligt av de stora börsnedgångarna under företaget första decennium. Men sedan drygt tio år är huvudägaren Per H Börjesson vd på heltid och verksamheten har utvecklats positivt.

Något av det studentikosa draget från begynnelsen finns kvar i bolagsstämman, som brukar beskrivas som uppsluppen.

I Spiltan ingår också Spiltan Pension som sysslar med pensionsförvaltning och Spiltan Underhållning, som huvudsaken medfinansierar svenska långfilmspojekt, t ex ”Grabben i graven bredvid” och nu aktuella ”Hotet”

VD:n Per H Börjesson, har varit styrelseledamot i Företagarförbundet (inte att förväxla med Företagarna) och är flitig debattör i fondfrågor. Han gillar inte bankernas fondförvaltare, som han ser som säljare. Han har svårt att se det vettiga med utlandsfonder, som han tycker är osäkra. Dessutom tycker han att fondavgifterna hos de flesta fonderna är på tok för höga.

Bildtext:

Ny fond. Från vänster: Lars Jalkevik och Per H Börjesson, vill locka dalfolket att satsa sina sparpengar i en ny fond,

Foto: Mikael Forslund

Mer läsning

Annons