Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äktenskapsbalken ska omfatta alla

Annons

Äktenskapsbalkens portalparagraf, om vad som är äktenskap, bör utvidgas till att omfatta också par med samma kön. Det föreslår äktenskaps- och partnerskapsutredningen. Men RFSL är skarpt kritisk eftersom enskilda präster får rätt att neka homosexuella vigsel.

Utredningen säger nej till att slopa beteckningen äktenskap. Ordet äktenskap har mycket länge varit i dagligt bruk och ett byte skulle på många håll kunna uppfattas som helt onödigt, anser utredningen.

Kyrkorna ska fortfarande kunna viga men Svenska kyrkan ska inte längre automatiskt kunna ha vigselrätt. Svenska kyrkan får precis som alla andra trossamfund ansöka om denna rätt.

Enligt utredningen vill den allmänna opinionen ha kvar möjligheten till kyrklig vigsel. Detta talar för att behålla valmöjligheten. Däremot kan de par som vill gifta sig kyrkligt i framtiden få betala för det. Utredaren föreslår att trossamfunden ska ha rätt att ta ut en vigselavgift.

Utredningen föreslår också att präster ska kunna säga nej till att viga par av samma kön. Om man ställer krav på att vigselförrättarna inom trossamfunden ska viga homosexuella par finns en stor risk för att de flesta av dem inte längre vill ha kvar sitt vigseltillstånd. Det skulle i praktiken innebära en övergång till i huvudsak borgerlig vigsel, skriver utredaren.

Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) är skarpt kritiskt till förslaget.

Svenska kyrkan har sagt att den tänker införa vigslar för homosexuella, men att enskilda präster ska kunna neka. Detta tycker Andersson är diskriminering.

Svenska kyrkan accepterar samkönade relationer och är beredd att registrera partnerskap mellan homosexuella i framtiden. Men begreppet äktenskap bör också i fortsättningen vara förbehållet en relation mellan kvinna och man, förklarade ärkebiskop Anders Wejryd för både svensk och internationell press i Lund.

Men samtidigt markerar kyrkan att det inte innebär att man ger en samkönad partnerskapsrelation lägre status än det heterosexuella äktenskapet.

Wejryd accepterar utredningsförslaget att Svenska kyrkan jämställs med andra trossamfund när det gäller vigselrätt. Vigselrätt men ingen vigselplikt, blir regeln och den innebär även att enskilda präster ska kunna säga ja till att viga ett par och nej till att viga ett annat.

TT

Mer läsning

Annons