Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akta kalufsen, Alf

Annons

I en tidningsartikel för ett par veckor sedan kunde vi läsa om en gammal kvinna som fått gå länge , över tre månader, med bruten arm.

Tidningen hade tagit upp fallet, belyst händelseförloppet, och visat på till synes klent intresse från den skattefinansierade vårdens sida att hjälpa till.

En läkare hade i sammanhanget inte varit nöjd med denna rapportering, utan påpekat att "det är olyckligt att vi inte själva får förklara för patienterna, utan att de vänder sig till medierna".

Tror vi det.

I den mannens kläder skulle jag svarat likadant.

Naturligtvis är det bäst för sjukvårdens hanterare om fadäser göms undan.

Ingen människa är felfri, inte ens sjukvårdens folk, fast de tror så själva. Skulle det inte vara ärligast att erkänna misstag och snabbt som blixten vilja reparera? I bästa fall kommer ett "beklagande", fast en sådan fras räddar inte liv.

I det läget anser jag det vara än mera angeläget att tala om; vänd er gärna till media. Inte bara en gång utan två och tre och tio. Samhället behöver det. Och demokratin.

Då lyssnar någon och tar den larmande på allvar.

En klagande röst har ett ärende som tyvärr ingen kommer att ta vid sig av. Eller?

- Varför finns inga vilrum på lasarettet i Falun? Det vore skönt för oss som måste vara med om flera undersökningar samma dag med väntan däremellan. Och som har lång resväg.

Ärendet är framfört!

Ännu ett ärende (tidigare omskrivit) under samma rubrik: Varför finns inga stolar eller soffor i de långa korridorer som leder i väg från stora hallen. Promenaderna kan i bland verka oöverkomliga. Till hjärtkliniken känns avståndet ibland skrämmande. Inte en vilans stol att skåda!Det är dåligt och vittnar om att de som styr inte vet vad sjukdomar handlar om. Byt ut dem.

Nytt ärende, lika skrämmande.

Det har gjorts en utredning om vad som kallas "ersättningsmodell för primärvård". (vad nu detta kan innebära).

I denna utredning kan man läsa följande : "Primärvårdens förmåga att förhindra inläggningar och möjligheter att snabbt ta hem patienter för sjukvård i hemmet är av stor betydelse totalt sett".

Det är klart, att det är sant det där.

Men. hur ska förhindrandet gå till?

Ska man placera ut skällande hundar som motar eller rent av soldater. Eller skall läkarna med uppgifter att söka hela, bli "krogvakter" i stället?

Och detta med sjukvård i hemmet?

Hur gärna än en älskad make/maka vill hjälpa till att vårda, kanske orken inte räcker till.

Vilket osnyggt resonemang av politikerna att stjälpa egna uppgifter på anhöriga.

En sak till:

Eftersom primärvården förutsätts förhindra att patienter läggs in på sjukhus, behövs givetvis inga sådana anläggningar...

Med andra ord; Lägg ner hela Falu lasarett, så skulle livet enligt aktuell utredning tydligen bli enklare, både för primärvården och politikerna.

I det läget har politikerna missat sina uppgifter med flera hästlängder.

Tänka sig "primärvårdens förmåga att förhindra inläggningar..." - vilka tankar.

Var det inte självaste fader Luther som sa att man inte kan "hindra fåglarna att flyga över ens huvud, men man kan hindra dem att bygga bo".

Alf Johansson, rädda din ljusa kalufs för skatorna.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons