Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren lägger ner åtal mot Bergkvist

Annons

För två veckor sedan besökte Mora tingsrätt Bergkvist såg i Insjön för att på plats se var en sågverksarbetare klämdes svårt vid en arbetsplatsolycka för tre år sedan.

Efterföljande förhandling vid tingsrätten i Mora fick ett abrupt slut efter 45 minuter då försvaret presenterade ett dittills okänt papper som visade att Ulf Bergkvist vid tiden för olyckan hade delegerat arbetsmiljöansvaret.

De nya uppgifterna fick kammaråklagare Katarina Lindström att begära uppskov och meningen var att förhandlingen skulle återupptas i morgon fredag, men så blir det inte.

- De nya uppgifterna visar att det funnits delegation och att Ulf Bergkvist inte är rätt person att åtala och därför läggs åtalet ner.

Vad tycker du om det?

- Är fel person åtalad så är det inget att göra, men det är synd att sakfrågan om arbetsmiljön på sågverk inte fick en rättslig prövning i tingsrätten. En dom hade varit intressant för framtiden, fortsätter Katarina Lindström.

Ulf Bergkvist är naturligtvis glad över åklagarens beslut att lägga ner åtalet även om han aldrig var orolig för utslaget.

- Nej, orolig har jag inte varit. Jag tycker det är bra att de nya förhören varit klarläggande för åklagare och polis.

Hur kommer det sig att papperet om att du hade delegerat arbetsmiljöansvaret inte kommit fram tidigare i utredningen?

- Att det gått flera år sedan olyckan är naturligtvis en faktor i det hela.

-Sedan är det så att jag som dåvarande vd naturligtvis hade det högsta ansvaret och det har jag också tagit på mig hela tiden.

Ulf Bergkvist påpekar dock att det även ligger på arbetstagaren att hålla sig informerad.

- Men hur än det är så har utredningen visat att vårt företag har en sammanlänkad organisation utan glapp och det känns bra, avslutar Bergkvist.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons