Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare yrkar på 14 års fängelse för dubbelmordet

/

Annons

Fotodokumentation och obduktionsrapporter visar att det som hände natten till den 24 november i villan i Hedemora, handlar om kraftigt övervåld mot ett försvarslöst föräldrapar. Pappan sov när han blev mördad med flera kraftiga yxhugg i huvudet. Efter att han avlidit riktades även våld mot halsen.

Att mamman vaknat och försök värja sig styrks också av utredningen. Hon hade avvärjningsskador på bland annat höger hand och mördades genom att hon fick halsen avskuren. Enligt obduktionsrapporten har sedan ytterligare våld, troligen med en yxa, riktats mot hennes hals.

Att det handlar om två fall av mord är åklagare och försvar överens om. Det har också 18-åringen erkänt. Under slutpläderingarna som hölls under fredagseftermiddagen, sade åklagaren att ingen annan påföljd än fängelse i det här fallet kan bli aktuell.

Åklagaren yrkade på att rätten ska utgå från 14 års fängelse, när frågan om längden på fängelsestraffet ska avgöras. På det ska, på grund av gärningsmannens låga ålder, enligt lag en straffreduktion ges.

Försvaret sade i sin slutplädering att det finns förmildrande omständigheter, men inte tillräckligt starka för att brottsrubriceringen ska bli annat än mord. För brotten anser advokaten att rätten bör tidsbestämma fängelsestraffet till fem år.

Om en vecka, på fredagen den 9 mars, kommer Falu tingsrätt att meddela dom i målet. Fram till dess ska 18-åringen stanna i häktet.

Detta har hänt i rätten under dagen:

09.00- rättegången inleds.

Försvaret yrkar på stängda dörrar, med hänvisning till lagen om unga lagöverträdare. Rätten överlägger och meddelar att offentligheten i det här fallet väger tyngre. Förhandlingarna hålls öppna för allmänheten.

Under förmiddagen- åklagaren håller sin sakframställan och beskriver i den i stora drag händelserna under de aktuella dygnen runt den 24 november förra året. 18-åringen får svara på frågor, men säger att han inte minns någonting från morddygnet. Han uppger att han tagit droger (hasch, amfetamin och rohypnol) upprepade gånger under dagen fram till klockan 21 på kvällen innan morden.

Efter en paus framför försvaret att 18-åringen har svårt att berätta om vad som föregick dådet inför åhörare och därför beslutar rätten att stänga dörrarna.

45 minuter senare- förhandlingen är öppen för allmänheten igen.

Som vittne hörs en av länskriminalens tekniker, vilken var med att göra den tekniska undersökningen av brottsplatsen. Enligt det sakkunniga vittnet finns inga spår i villan som tyder på att fler än en gärningsman var inblandad i morden.

Åklagaren meddelar att polisförhör med 18-åringen ska läsas upp i rätten och att polisens förhörsledare ska närvara. När förhörsledaren tar plats i vittnesbåset, säger försvaret på nytt att 18-åringen är beredd att själv berätta om mordnatten. Bakom stängda dörrar.

Rätten beviljar försvarets önskemål och åhörarna får lämna salen.

Under eftermiddagen får offrens anhöriga, en man och en kvinna som stod i nära relation till föräldraparet, berätta varför de yrkar på 50 000 kronor vardera skadestånd för psykiskt lidande. Det är starka berättelser om deras relationer till mordoffren.

I rätten ställer mannen frågan varför och hur 18-åringen kunde göra det. Något svar på det får han inte, eftersom 18-åringen bara berättar om dådet bakom stängda dörrar.

15.00- slutpläderingar inleds.

Åklagaren säger att livstids fängelse hade varit aktuellt i det här fallet, om 18-åringen hade varit några år äldre. Nu handlar det istället om 10 år för ett av morden, plus fyra för det andra. Rätten ska alltså, enligt åklagaren, utgå från 14 års fängelse när frågan om längden på straff ska avgöras.

Försvaret anser att fem år är en lämpligare påföljd.

Rätten meddelar att dom i målet kommer om en vecka, den 9 mars och att 18-åringen i väntan på den ska kvarbli i häktet.

16.00- rättegången avslutas.

TV: Här börjar rättegången...

Mer läsning

Annons